Χοντρό πόκερ στη Formula 1

Χοντρό πόκερ στη Formula 1

Χοντρό πόκερ στη Formula 1

Πώς θα γίνουν τα μονοθέσια από το 2017 και μετά γρηγορότερα, φτηνότερα και με δυνατότερο ήχο; Ο χρόνος πιέζει και οι μεγάλες ομάδες ψάχνουν για συμβιβαστικές λύσεις.

Με μεγάλη πίεση ξεκίνησε η νέα χρονιά για τις κορυφαίες ομάδες της Formula 1. Mercedes και Ferrari βρίσκονται στα μαχαίρια με τον Μπέρνι Έκλεστοουν και τον Πρόεδρο της FIA, Ζαν Τοντ, που ζητούν άμεσα μέτρα για να αυξηθεί το θέαμα και ο ανταγωνισμός στο άθλημα. Οι δύο άνδρες έχουν θέσει ως στόχο, να γίνουν τα μονοθέσια από το 2017 δυνατότερα, προσιτότερα και να βγάζουν ήχο, που θα ανεβάζει την αδρεναλίνη των θεατών στα ύψη.

Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά για τις τέσσερις εργοστασιακές ομάδες, καθώς πρέπει να έχουν ρίξει στο τραπέζι τις προτάσεις τους μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Όπως φαίνεται πάντως, διαφωνούν κάθετα με την ιδέα ενός εναλλακτικού, «φτηνού» κινητήρα από ανεξάρτητο κατασκευαστή για τις μικρομεσαίες ομάδες, την οποία υποστηρίζει με πάθος ο Μπέρνι Έκλεστοουν. Μάλιστα ο Νίκι Λάουντα τη χαρακτήρισε «παλαβή» και υποστήριξε, ότι η εφαρμογή της «θα ήταν θανατηφόρα» για τη Formula 1.

Συμβιβαστικός και με ηπιότερους τόνους εμφανίστηκε ο διευθυντής της ομάδας της Mercedes, Τότο Βολφ. Ο Αυστριακός έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του, ότι «πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό. Ο Μπέρνι δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο, να πουλήσει το προϊόν του. Αν γνωρίζεις εκ των προτέρων, ποιες ομάδες ή πιλότοι θα νικήσουν, τότε αυτό γίνεται βαρετό για τους οπαδούς».

Να σημειώσουμε, ότι τα τελευταία δύο χρόνια νίκησε η Mercedes στα 32 από τα συνολικά 38 Γκραν Πρι, μάλιστα τις 23 φορές κατέλαβαν τα μονοθέσια του Χάμιλτον και του Ρόσμπεργκ τις δύο πρώτες θέσεις.

Η κατάσταση είναι περίπλοκη, γιατί ακόμη και τώρα η μόνη ομάδα, που δείχνει ικανή να απειλήσει τη Mercedes –κάτω από προϋποθέσεις- είναι η Ferrari. Οι υπόλοιποι δεν δείχνουν ικανοί, να πλησιάσουν σε απόσταση βολής τα «Ασημί Βέλη».

Ο Πρόεδρος της Scuderia, Σέρτζιο Μαρκιόνε, έχει ανεβάσει πάντως πολύ ψηλά τον πήχη και εμφανίζεται ανυπόμονος, αφού δήλωσε ότι «ο διευθυντής της ομάδας, Αριβαμπένε, πήρε μέχρι τώρα όλα όσα ζήτησε. Τώρα πρέπει να έρθει ο τίτλος». Ο οποίος κατακτήθηκε σημειωτέον για τελευταία φορά από τους «κόκκινους» το 2007 με τον Κίμι Ραϊκόνεν.

Best of internet