To «φιλαράκι» της VW από το μέλλον (video)

Γιώργος Βαρίνος
To «φιλαράκι» της VW από το μέλλον (video)
Το VW BUDD-e που παρουσιάστηκε στην CES στο Λας Βέγκας φέρνει το μέλλον των αυτοκινήτων εμπρός στα μάτια μας.

Είναι τετρακίνητο, ηλεκτρικό και με αυτονομία κίνησης 533 χιλιομέτρων που κοντράρει στα ίσια τα συμβατικά μοντέλα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Το φουτουριστικό αμάξωμα του BUDD-e έχει μήκος 4.6 μέτρα και πλάτος 1.9, είναι ενός όγκου και είναι το πρώτο που βασίζεται στο νέο πλαίσιο MEB (Modular Electric Drive Kit) της VW, το οποίο έχει εξελιχτεί ειδικά για τα ηλεκτρικά μοντέλα του μέλλοντος. Πέραν από όλες τις απαραίτητες τεχνικές λύσεις για την φιλοξενία μπαταριών και ηλεκτρικών κινητήρων, εξασφαλίζει πρωτόγνωρη πρακτικότητα και ευκολία χρήσης.

Στο εσωτερικό του τα πάντα είναι εστιασμένα στη διασύνδεση με το περιβάλλον, είτε αυτό είναι το τεράστιο σύμπαν του internet, είτε ο οδηγός ή τα αυτοκίνητα που κινούνται στην ίδια περιοχή. Μεγάλες οθόνες για τους επιβάτες και τον οδηγό δέχονται εντολές με την κίνηση των χεριών, το άγγιγμα ή φωνητικά. Πολλές ακόμα λειτουργίες του αυτοκινήτου, για παράδειγμα το άνοιγμα και το κλείσιμο όλων των θυρών, ολοκληρώνονται με μια απλή κίνηση των χεριών. Στόχος των σχεδιαστών για το εσωτερικό του BUDD-e είναι να δημιουργήσουν ένα «κινητό σπίτι», δηλαδή ένα χώρο οικείο, άνετο και χαλαρωτικό.

Η τετραθέσια διαμόρφωση επιτρέπει την άνετη επικοινωνία των επιβατών, τόσο με τα συστήματα επικοινωνίας του αυτοκινήτου, όσο και μεταξύ τους. Για να γίνει η κίνηση του BUDD-e όσο το δυνατόν πιο εύκολη και ευέλικτη, η VW σχεδίασε ένα σύστημα τετραδιεύθυνσης που επιτρέπει στο μοντέλο να έχει μια εξαιρετικά μικρή διάμετρο κύκλου στροφής περίπου 11 μέτρων. Επίσης, με ισχύ 306 από 2 ηλεκτρικούς κινητήρες, έναν για τους εμπρός και έναν για τους πίσω τροχούς, το BUDD-e είναι ταυτόχρονα και ένα σβέλτο μεταφορικό μέσο. Παρότι η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 180 χλμ./ώρα για λόγους καλύτερης διαχείρισης της ενέργειας, η επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα είναι εντυπωσιακή για ένα πολυμορφικό όχημα, καθώς απαιτεί μόλις 6,9 δευτερόλεπτα.

Για τέτοιες επιδόσεις και τόσο μεγάλη αυτονομία το BUDD-e διαθέτει μια συστοιχία μπαταριών με ενεργειακό φορτίο 92,4 KW/h. Αυτές είναι τοποθετημένες στο πάτωμα, με στόχο τη διατήρηση του βάρους χαμηλά και στο κέντρο του αμαξώματος. Η φόρτιση των μπαταριών μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω σύνδεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο ή και επαγωγικά, ενώ σε σταθμό ταχείας φόρτισης μέσα σε μισή ώρα μπορεί να αποθηκευτεί το 80% της ενέργειας.

Αναφορικά με τις ψηφιακές εφαρμογές που υποστηρίζει το BUDD-e, αυτές είναι δεκάδες και μπορούν να παραμετροποιηθούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του οδηγού. Κατ’ αρχάς το αυτοκίνητο μπορεί να επικοινωνεί με το σπίτι ή το χώρο εργασίας του οδηγού του, να δέχεται εντολές από μακριά μέσω smart watch και φυσικά έχει τη δυνατότητα αυτόνομης κίνησης. Μάλιστα είναι το πρώτο αυτοκίνητο που λανσάρει ένα πολυλειτουργικό τιμόνι χωρίς διακόπτες, παρά μόνο με μια επιφάνεια που επιτρέπει την αλληλεπίδραση με τον οδηγό είτε μέσω αφής, είτε μέσω κινήσεων των χεριών.

Με το BUDD-e η VW κάνει μια εντυπωσιακή επίδειξη των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας στο αυτοκίνητο και παράλληλα μας δείχνει πως αυτή θα αλλάξει τον τρόπο που μετακινούμαστε, που επικοινωνούμε και που χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο. Το οποίο, πλέον, δεν θα είναι ένα απλό μέσο μεταφοράς αλλά όλος ο κόσμος στα χέρια μας, ή, αν θέλετε, ο καλύτερος φίλος της καθημερινότητάς μας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!