Η GM επενδύει στην κοινή χρήση οχημάτων

Γιώργος Βαρίνος
Η GM επενδύει στην κοινή χρήση οχημάτων
Στις ΗΠΑ οι υπηρεσίες κοινής χρήσης οχημάτων είναι πολύ διαδεδομένες και η GM επενδύει σε αυτές συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο και τη διοίκηση της Lyft.

Στο μέλλον δεν θα είναι διαφορετικά μόνο τα αυτοκίνητα. Μαζί με αυτά θα αλλάξει και ο τρόπος χρήσης τους, καθώς οι έννοιες car pooling, ride sharing και car sharing μπαίνουν στη ζωή μας. Αντί να κατέχει κάποιος ένα αυτοκίνητο, να ψάχνει κάθε φορά για ταξί ή να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να γίνει για λίγο κάτοχος ενός αυτοκινήτου ή υπηρεσιών μετακίνησης με αυτοκίνητο.

Αυτή την τελευταία υπηρεσία προσφέρει η αμερικανική Lyft και σε αυτή προβλέπει μια μεγάλη δυναμική η General Motors, η οποία επενδύει 500.000.000 δολάρια για να μπει στο μετοχικό της κεφάλαιο και στο διοικητικό της συμβούλιο. Παράλληλα η Lyft, η οποία προσφέρει υπηρεσίες μετακίνησης στις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής, θα χρησιμοποιεί αυτοκίνητα της GM στο στόλο της και θα συνεργάζεται αποκλειστικά μαζί της σε ότι έχει να κάνει με τη συντήρηση και τη λειτουργία των οχημάτων.

Σήμερα η Lyft προσφέρει διάφορα προγράμματα κοινής χρήσης οχημάτων, μέσω application που κατεβάζει κανείς στο κινητό του τηλέφωνο. Με το πάτημα ενός κουμπιού ένα αυτοκίνητο με οδηγό είναι διαθέσιμο όποτε το χρειαστεί ο χρήστης της υπηρεσίας, με τη χρέωση –που γίνεται ηλεκτρονικά απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό ή την πιστωτική κάρτα- να είναι ανάλογη της διαδρομής, της ώρας και του αριθμού των ατόμων που μοιράζονται το ίδιο όχημα.

Η Lyft ιδρύθηκε μόλις το 2012 αλλά πολύ σύντομα εξαπλώθηκε σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Πλέον οι ιδρυτές της Λόγκαν Γκριν και Τζον Ζίμερ (εκατέρωθεν του προέδρου της GM Νταν Αμάν στην εικόνα) μπορούν να είναι ήσυχοι ότι το μέλλον τους ανήκει, καθώς τα 500.000.000 δολάρια που αποφάσισε η GM να επενδύσει στην εταιρεία τους είναι ένα κολοσσιαίο ποσό.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!