Το απόλυτο εκτός δρόμου όχημα (video)

Γιώργος Βαρίνος
Το απόλυτο εκτός δρόμου όχημα (video)
Ονομάζεται Avtoros Shaman, είναι ρωσικής κατασκευής και οι οκτώ τροχοί του είναι τόσο κινητήριοι, όσο και κατευθυντήριοι.

Ο κατασκευαστής τους υποστηρίζει ότι, με σαφώς μικρότερη ταχύτητα, το Avtoros Shaman μπορεί να υποκαταστήσει την ελευθερία κίνησης ενός… ελικοπτέρου. Χωρίς, μάλιστα, να υπόκειται στους περιορισμούς των καιρικών συνθηκών. Το απίστευτο αυτό ρωσικό όχημα της Avtoros διαθέτει οκτώ τροχούς που είναι όλοι κινητήριοι και κατευθυντήριοι.

Η εμπλοκή της κίνησης σε κάθε άξονα γίνεται ξεχωριστά, ενώ και οι επιλογές διεύθυνσης είναι τρεις: α)με κατευθυντήριους μόνο τους τέσσερις τροχούς, β)με κατευθυντήριους και τους οκτώ τροχούς προς την ίδια κατεύθυνση και γ)με κατευθυντήριους και τους οκτώ τροχούς, ανά 4 σε αντίθετη κατεύθυνση για μεγαλύτερη ευελιξία.

Με μήκος περίπου 6 μέτρα, απόσταση από το έδαφος μεγαλύτερη από 40 εκατοστά και εντελώς επίπεδο κάτω μέρος, το Shaman ζυγίζει 4,8 τόνους αλλά μπορεί να κινηθεί σε κάθε είδους έδαφος και στο… νερό. Μάλιστα, έχει και την πρόβλεψη τοποθέτησης προπέλας στο πίσω μέρος.

Για την κίνηση του τέρατος δεν φροντίζει κάποιο high tech σύνολο αλλά ένας «ταπεινός» τρίλιτρος κινητήρας diesel της Iveco ο οποίος αποδίδει μόλις 176 ίππους και συνδυάζεται με ένα χειροκίνητο κιβώτιο έξι πολύ κοντών σχέσεων, που εξασφαλίζει τελική ταχύτητα 80 χλμ./ώρα. Για ένα τέτοιο θηρίο ωστόσο, είναι περισσότερα από αρκετά.

Στο εσωτερικό του Shaman η θέση οδήγησης είναι κεντρικά τοποθετημένα και στο πίσω μέρος μπορούν να αναπτύσσονται καθίσματα για 8-10 επιβάτες ή οποιαδήποτε άλλη διαρρύθμιση επιθυμεί ο ιδιοκτήτης, που συνήθως είναι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, κοπής ξυλείας και άλλες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της αχανούς Ρωσίας όπου οι δρόμοι είναι μια σπάνια πολυτέλεια.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 15 Shaman έχουν πωληθεί, στην απόλυτα λογική τιμή των 130.000€ περίπου, ενώ η εταιρεία Avtoros σκέφτεται να εμπλουτίσει τις εκδόσεις του με pick up.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!