Αυτό είναι το Hyundai Ioniq

Γιώργος Βαρίνος
Αυτό είναι το Hyundai Ioniq
Το «τρία σε ένα» μοντέλο της που ανακοίνωσε η Hyundai στις αρχές Δεκεμβρίου 2015, απαθανατίστηκε χωρίς την παραμικρή κάλυψη σε τηλεοπτικά γυρίσματα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2015 η Hyundai ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει το πρώτο μοντέλο παγκοσμίως, το Ioniq, που θα προσφέρεται ως ηλεκτρικό, ως επαναφορτιζόμενο υβριδικό και ως υβριδικό. Το πλάνο της κορεατικής εταιρείας προβλέπει αποκάλυψη του αυτοκινήτου στην Κορέα τον Ιανουάριο του 2016 και ακολούθως την παρουσίασή του στη διεθνή έκθεση της Γενεύης το Μάρτιο του 2016.

Τότε η Hyundai είχε δώσει στη δημοσιότητα μια επιτηδευμένα σκοτεινή εικόνα του προφίλ του μοντέλου, που σκιαγραφούσε ένα δυναμικό σχήμα με μάλλον κουπέ γραμμή. Ωστόσο ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε το Ioniq σε τηλεοπτικά γυρίσματα, όπου αποκαλύπτεται ότι ακολουθεί την αισθητική φόρμα του Toyota Prius, με πεντάθυρο liftback αμάξωμα και ξεκάθαρα οικογενειακό χαρακτήρα.

Το Ioniq στην υβριδική του εκδοχή θα διαθέτει το νέο τετρακύλινδρο κινητήρα 1.6 λίτρων της εταιρείας με ισχύ 105 ίππων που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτού του είδους τα συστήματα κίνησης και λειτουργεί όπως και οι αντίστοιχοι της Toyota βάσει του κύκλου Atkinson. Ο νέος κινητήρας 1.6 GDi ανήκει στην οικογένεια Kappa και διαθέτει σύστημα συνεχώς μεταβαλλόμενου χρονισμού των εκκεντροφόρων, επανακυκλοφορία καυσαερίων EGR, διπλό κύκλωμα ψύξης για μπλοκ και κεφαλή κινητήρα καθώς και μπεκ ψεκασμού πολύ υψηλής πίεσης. Έτσι ο κινητήρας αυτός εξασφαλίζει θερμοδυναμική απόδοση που φτάνει το 40%, έναντι του 30% που είναι το σύνηθες για τους συμβατικούς κινητήρες βενζίνης.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο για να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό των Nissan Leaf και Toyota Prius το νέο Hyundai Ioniq θα πρέπει να διαθέτει στην ηλεκτρική του εκδοχή μια αυτονομία τουλάχιστον 250 χιλιομέτρων. Εμπορικός στόχος είναι πρωτίστως η αγορά των ΗΠΑ, ενώ σε πολλές αγορές στην Ευρώπη όπου δίνονται κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών ή υβριδικών αυτοκινήτων οι πωλήσεις των αντίστοιχων μοντέλων είναι αξιοσημείωτες και συνεχώς αυξανόμενες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!