Η αραβική δύναμη απελευθερώθηκε

Γιώργος Βαρίνος
Η αραβική δύναμη απελευθερώθηκε
Ευρωπαίοι σχεδιαστές και μηχανικοί δημιουργούν ιδιαίτερα αυτοκίνητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τελευταίο παράδειγμα το ρετρό Jannarelly Design-1.

Μέσα από την ενότητα inMotion του gazzetta έχετε ήδη γνωρίσει τα εκπληκτικά supercar της W Motors με την ονομασία Lykan και Fenyr http://www.gazzetta.gr/in-motion/article/830041/araviko-hypercar-900-ippon, ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκε και το απόλυτο όχημα της ερήμου, το Zarooq Sand Racer http://www.gazzetta.gr/in-motion/article/839774/erhetai-apo-dubai-zarooq-sandracer. Το χρήμα ρέει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με ταχύτητα ανάλογη αυτής του πετρελαίου στις πηγές τους και εκτός από την φρενήρη ανοικοδόμηση πόλεων από το μέλλον, οι Άραβες έχουν βαλθεί να εμπλακούν και με την μηχανολογία, όντας άλλωστε οι ίδιοι λάτρεις των σπάνιων, πανάκριβων και μοναδικών supercars.

Ο σχεδιαστής της W Motors, ο Άντονι Γιαναρέλι, μαζί με τον Φρεντερίκ Ζιλιότ, ειδικό στην κατασκευή σκαφών από συνθετικά υλικά, δημιούργησαν της εταιρεία Equation Composites LLC και μαζί θα κατασκευάζουν το ρετρό Jannarelly Design-1. Λάτρεις και οι δύο των πανάλαφρων, διθέσιων track day αυτοκινήτων της βρετανικής Caterham και της ολλανδικής Donkervoort, αποφάσισαν να προσφέρουν κάτι αντίστοιχο στους εαυτούς τους και σε ολόκληρο τον κόσμο, με έμφαση στην ανόθευτη απόλαυση της οδήγησης. Η δημιουργία τους λοιπόν βασίζεται σε ένα στιβαρό και ελαφρύ ατσάλινο πλαίσιο το οποίο «ντύνεται» με αμάξωμα είτε από συνθετικά υλικά, είτε από ίνες άνθρακα.

Στη συνέχεια τοποθετούν στο κέντρο του πλαισίου έναν V6 κινητήρα της Nissan 3,5 λίτρων, που αποδίδει με ατμοσφαιρική τροφοδοσία 300 ίππους ισχύος και 371 Nm ροπή. Για τα μόλις 710 κιλά του βάρους της κατασκευής, τα νούμερα αυτά αρκούν ώστε να εξασφαλίσουν επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 4 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 220 χιλιόμετρα/ώρα καθώς το χειροκίνητο κιβώτιο έχει πολύ κοντές σχέσεις, με έμφαση την παροχή της μέγιστης δύναμης σε χρήση πίστας. Η ανάρτηση είναι αγωνιστικής λογικής με διπλά ψαλίδια εμπρός πίσω και πλήρως ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, ενώ τα φρένα περιλαμβάνουν δίσκους σε όλους τους τροχούς με δαγκάνες 4 εμβόλων εμπρός και 2 πίσω.

Οι δύο κατασκευαστές δίνουν τη δυνατότητα στον υποψήφιο αγοραστή να τροποποιήσει το αυτοκίνητο κατά βούληση, ακόμα και να επιλέξει διαφορετικό κινητήρα –αν φυσικά χωρά στη συγκεκριμένη θέση. Τα πρώτα αυτοκίνητα θα ξεκινήσουν να παραδίδονται το καλοκαίρι του 2016 με βασική τιμή τα 55.000 δολάρια προ φόρων, ενώ το αυτοκίνητο να μπορεί να κυκλοφορεί κανονικά στο δημόσιο δρόμο, μέσω έγκρισης που δίνεται από την βρετανική υπηρεσία τεχνικού ελέγχου οχημάτων για κάθε ένα ξεχωριστά. Κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να προκαταβάλει 10% της αξίας του αυτοκινήτου με την παραγγελία, ένα ακόμα 40% με την έναρξη της παραγωγής και το υπόλοιπο με την παράδοση, που υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από 2 μήνες καθώς τα Jannarelly είναι χειροποίητα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!