Δρόμοι με υπόγεια καλοριφέρ

Δρόμοι με υπόγεια καλοριφέρ

Δρόμοι με υπόγεια καλοριφέρ

Πώς λιώνεις τον πάγο από το οδόστρωμα, για να αποφύγεις τα ατυχήματα; Η Νορβηγία βρήκε τη λύση βάζοντας κάτω από την άσφαλτο ενδοδαπέδια συστήματα θέρμανσης!

Ο πάγος αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος τους ατέλειωτους χειμερινούς μήνες στις σκανδιναβικές χώρες. Η Νορβηγία φαίνεται, ότι βρήκε τη λύση με την τοποθέτηση συστημάτων ενδοδαπέδιας θέρμανσης κάτω από τον ασφαλτοτάπητα και τα πεζοδρόμια.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά από το Όσλο, όπου απέδειξε την αποτελεσματικότητά του, οπότε θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές της χώρας.

Το σύστημα απαρτίζεται από ειδικά ηλεκτρικά καλώδια θέρμανσης και από σωλήνες μεταφοράς ζεστού νερού, όπως στα συμβατικά καλοριφέρ. Χάρη στις ζεστές σωληνώσεις, θερμαίνεται το οδόστρωμα και δεν πιάνει πάγο! Μάλιστα στην ίδια χώρα προβλέπονται συστήματα θέρμανσης για πεζόδρομους και για αποβάθρες σιδηροδρομικών σταθμών.

Στην Ισλανδία κατασκευάζονται εδώ και μερικά χρόνια δρόμοι με υπόγεια θέρμανση, η οποία λειτουργεί με τη μέθοδο της γεωθερμίας και αξιοποιεί αποθέματα ζεστού νερού κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Best of internet