H Toyota δημιουργεί το μέλλον (video)

Γιώργος Βαρίνος
H Toyota δημιουργεί το μέλλον (video)
Στην πόλη Γκρενόμπλ της Γαλλίας το πρόγραμμα “Cite Lib by Ha:mo” φέρνει επανάσταση στον τρόπο αστικής μετακίνησης.

Το όραμα της Toyota για το μέλλον των αστικών μας μετακινήσεων πήρε σάρκα και οστά στην πόλη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, όπου εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί το πρόγραμμα “Cite Lib by Ha:mo”. Συνολικά 70 πρωτοποριακά ηλεκτρικά micro car της Toyota, 35 τρίτροχα διθέσια iRoad και 35 τετράτροχα μονοθέσια COMS αποτελούν μέρος ενός δικτύου αστικών μετακινήσεων στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Σε αυτό έχουν προστεθεί και 27 σταθμοί φόρτισης των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα ο χρήστης της υπηρεσίας Cite Lib by Ha:mo να έχει τη δυνατότητα να παραλάβει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο από κάθε σταθμό τραίνου της πόλης και να το αφήσει όπου επιθυμεί.

Στους κατόχους ετήσιων καρτών των σιδηροδρόμων ή του μετρό, η χρήση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου κοστίζει μόλις 5€ την ώρα ή 17€ οι 4 ώρες. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο ερευνητικό πλαίσιο της Toyota που πιστεύει ότι για πραγματικά αειφόρο ανάπτυξη και μετακίνηση η λύση είναι ο συνδυασμός και η διασύνδεση των διαφόρων μέσων μεταφοράς, ώστε κάθε φορά να έχει κανείς το βέλτιστο και λιγότερο ρυπογόνο μέσο για τη διαδρομή που θέλει να πραγματοποιήσει.

Τα πρωτότυπα ηλεκτρικά αυτοκίνητα iRoad και COMS διαθέτουν αυτονομία περίπου 50 χιλιόμετρα την ώρα με ταχύτητες έως και 45 χλμ./ώρα μέσα στην πόλη και φυσικά δεν παράγουν τον παραμικρό ρύπο, ενώ παράλληλα είναι αθόρυβα. Οι σταθμοί φόρτισης λειτουργούν από δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης η υπηρεσία Cite Lib by Ha:mo είναι διαθέσιμη και μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές, όπου εκτός από την κράτηση ενός ηλεκτρικού Toyota, δίνει τη δυνατότητα υπολογισμού της βέλτιστης χρήσης των διαθέσιμων δημόσιων μέσων μεταφοράς στην προεπιλεγμένη διαδρομή.

Δείτε το video και θα διαπιστώσετε ότι το μέλλον της αυτοκίνησης συνδέεται άμεσα με το μέλλον των πόλεων και την ποιότητα ζωής όλων μας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!