Πρωτοποριακά φώτα στη Yamaha XJR (video)

Γιώργος Βαρίνος
Πρωτοποριακά φώτα στη Yamaha XJR (video)
Για το 2016 η Yamaha λανσάρει στην κορυφαία τουριστική της μοτοσικλέτα, την XJR 1300, μια νέα τεχνολογία φωτισμού στροφής.

Όσοι οδηγείτε μοτοσικλέτα θα γνωρίζετε ότι στις στροφές χαμηλώνει σημαντικά η δέσμη των φώτων, από την πλευρά της κλίσης που κάθε φορά έχει. Έτσι το εσωτερικό της στροφής είναι πάντα υποφωτισμένο. Η Yamaha στο νέο XJR 1300 για το 2016 έδωσε λύση σε αυτό το πρόβλημα, με δύο φωτιστικά σώματα led που είναι τοποθετημένα πάνω από τους δύο προβολείς. Κάθε φορά που η μοτοσικλέτα βρίσκεται υπό κλίση, ανάβει αντίστοιχα το δεξί ή το αριστερό led φωτίζοντας το εσωτερικό της στροφής αρκετά ψηλότερα από την κανονική δέσμη των φώτων. Με αυτό τον τρόπο ο οδηγός έχει σωστή ορατότητα την ώρα της κλίσης και, ταυτόχρονα, δεν τυφλώνει τα αντίθετα ερχόμενα οχήματα, καθώς σε κάθε θέση τα φώτα led παραμένουν σβηστά.

Εκτός από αυτή την πολύ σημαντική για την ασφάλεια της νυχτερινής οδήγησης τεχνολογία, η νέα XJR διαθέτει επίσης νέο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων, νέα όργανα και στάνταρ πλευρικές βαλίτσες. Επίσης ο συμπλέκτης διαθέτει σύστημα ολίσθησης ώστε στα κατεβάσματα σχέσεων το φρένο από τον κινητήρα να είναι λιγότερο έντονο. Με στάνταρ ABS, σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, σύστημα διατήρησης σταθερής ταχύτητας (cruise control), τρία διαφορετικά προγράμματα απόκρισης του κινητήρα, ρυθμιζόμενη ζελατίνα φέρινγκ, ρυθμιζόμενο τιμόνι, σέλα, θερμαινόμενα γκριπ και παροχή ρεύματος, η XJR είναι η επιτομή της sport – touring μοτοσικλέτας.

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας της με χωρητικότητα 1.298 κ.εκ. αποδίδει 146 ίππους στις 8.000 σ.α.λ. και 138 Nm ροπή στις 6.000 σ.α.λ. για βάρος, περιλαμβανομένων όλων των υγρών του κινητήρα και καυσίμου, 290 κιλών. Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την λειτουργία του νέου συστήματος φωτισμού στροφών με την ονομασία Adaptive Cornering Lights.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!