Splinter, το ξύλινο supercar (video)

Γιώργος Βαρίνος
Splinter, το ξύλινο supercar (video)
Έχει ισχύ 700 ίππων και το αυτοφερόμενο αμάξωμά του είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από ξύλο. Αν μη τι άλλο, το Splinter είναι μοναδικό.

O Joe Harmon, από τις ΗΠΑ, είχε το όνειρο από μικρό παιδί να φτιάξει το δικό του αυτοκίνητο. Όχι όμως ένα οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Θεωρούσε ότι τα χαρακτηριστικά του ξύλου το καθιστούν ιδανικότερο υλικό κατασκευής από το ατσάλι ή το αλουμίνιο και έτσι ο στόχος του ήταν η κατασκευή ενός ξύλινου πλαισίου. Αυτή η άποψή του ενισχύθηκε τόσο από τα κλασικά βρετανικά αυτοκίνητα των αρχών του αιώνα με τα ξύλινα πλαίσια, όσο και από το αεροσκάφος de Havilland Mosquito που ήταν το ταχύτερο της εποχής του με εμβολοφόρο κινητήρα. Η ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα του δόθηκε στο πανεπιστήμιο της βόρειας Καρολίνας, όπου επέλεξε ως πτυχιακή του εργασία την πραγμάτωση του ονείρου του.

Το Splinter άρχισε να παίρνει μορφή το 2008 και από τότε συνεχώς εξελισσόταν, φτάνοντας σήμερα να είναι ένα έτοιμο και λειτουργικό πρωτότυπο. Τα μηχανικά του μέρη ανήκουν σε μια Corvette και η απόδοση του V8 κινητήρα φτάνει στους 700 ίππους. Το βάρος της κατασκευής είναι ιδιαίτερα χαμηλό στα 1.360 κιλά και έτσι οι εκτιμώμενες επιδόσεις είναι εντυπωσιακές, με τελική ταχύτητα 386 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερα από 3 δευτερόλεπτα. Το Splinter παρουσιάστηκε στην έκθεση του Έσσεν στη Γερμανία –από όπου και το video- από 28 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου και φυσικά έκανε μεγάλη αίσθηση. Δεν γνωρίζουμε αν στο δρόμο το Splinter θα έχει απόδοση ανάλογη ενός συμβατικού supercar, ωστόσο είναι βέβαιο ότι αυτή η κατασκευή αξίζει μια θέση σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!