Αλήθεια έχει 5.000 ίππους το Devel Sixteen (video)

Γιώργος Βαρίνος
Αλήθεια έχει 5.000 ίππους το Devel Sixteen (video)
Ένα υπέρ αυτοκίνητο με ισχύ 5.000 ίππων ακούγεται παράλογο –και ίσως είναι- όμως ο κινητήρας του λειτουργεί και αποδίδει αυτή την ισχύ.

Με ένα video που αποδεικνύει ότι ο κινητήρας των 5.000 ίππων του απίστευτου Devel Sixteen, που παρουσιάστηκε το 2013 στην έκθεση αυτοκινήτου του Dubai, λειτουργεί και αποδίδει τα προσδοκώμενα, η εταιρεία Steve Morris Engine έρχεται να δώσει μια πιθανότητα πραγμάτωσης του απίστευτου αυτού εγχειρήματος. Με 16 κυλίνδρους σε διάταξη V, χωρητικότητα κυλίνδρων 12.3 λίτρων και τέσσερα turbo με διάμετρο 81 χιλιοστών το τέρας αυτό δεν μπορεί να το χειριστεί ούτε το δυναμόμετρο, καθώς σύμφωνα με τον υπεύθυνο μηχανικό το τελευταίο δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 4.515 ίππους. Οι οποίοι, όπως φαίνεται στο σχετικό video, καταγράφηκαν στις μόλις 6.900 σ.α.λ. λειτουργίας του κινητήρα και με πίεση 36 psi.

Παρότι όμως ο κινητήρας υπάρχει και αποδίδει ότι υποσχέθηκε, το ζήτημα είναι που θα βρεθεί μετάδοση ικανή να περάσει τέτοια ισχύ στους τροχούς, καθώς και πόσα και τι τεχνολογίας ψυγεία θα χρειαστούν για την ψύξη αυτού του μοτέρ. Χωρίς φυσικά να πρέπει να αναρωτηθούμε για τη χωρητικότητα του δοχείου καυσίμου, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 λίτρα για μια μικρή γρήγορη βόλτα. Με τα πετροδολάρια να ρέουν πιθανώς να βρεθεί κάποια λύση και για αυτά τα προβλήματα, ωστόσο τα χρόνια περνούν και οι προδιαγραφές ρύπων γίνονται ακόμα αυστηρότερες. Με αυτά τα δεδομένα το Devel Sixteen δεν θα πάρει ποτέ πιστοποιητικό για κυκλοφορία σε δημόσιο δρόμο και οδήγησή του θα περιορίζεται μόνο σε τεράστιες ευθείες στην έρημο της Μέσης Ανατολής.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!