Οι κορυφαίοι της αυτόνομης οδήγησης (video)

Οι κορυφαίοι της αυτόνομης οδήγησης (video)

Σας παρουσιάζουμε τις πέντε εταιρείες που ηγούνται αυτή τη στιγμή της έρευνας πάνω στα αυτόνομα κινούμενα οχήματα και το μέλλον τους ανήκει.

Οι κορυφαίοι της αυτόνομης οδήγησης (video)

Πολύς λόγος γίνεται για τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα και η ημερομηνία ορόσημο για την παραγωγή τους είναι το 2020. Έως τότε, εκτός της τεχνολογίας που ήδη υπάρχει και εξελίσσεται, απαιτείται μια υποδομή στους δρόμους και φυσικά το απαραίτητο νομικό πλαίσιο, ώστε σε περίπτωση που ένα αυτόνομα κινούμενο αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα να μην επέλθει χάος όσον αφορά την ευθύνη του οχήματος, του οδηγού, της εταιρείας κατασκευής του αυτοκινήτου ή των συστημάτων του. Ήδη, οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων εκτελούν εκτεταμένες δοκιμές σε πίστες αλλά και σε δημόσιους δρόμους, για την ανάπτυξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης. Δεν είναι ωστόσο μόνο αυτοί που αναπτύσσουν σχετική τεχνολογία αλλά και οι εταιρείες πληροφορικής, όπως η Apple και η Google. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Juniper και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο Business Insider, οι πέντε εταιρείες που σήμερα ηγούνται της έρευνας για την κατασκευή αυτόνομα κινούμενων οχημάτων είναι η εξής:

5. Στην 5η θέση η Apple, που κρατά σχετικά κλειστά τα χαρτιά της  για τη δημιουργία ενός αυτοκινήτου. Ωστόσο, υπεύθυνοι του τμήματος οχημάτων της Καλιφόρνια ανάφεραν στον Business Insider νωρίτερα φέτος ότι είχαν συναντηθεί με την Apple για να συζητήσουν κανόνες για τον έλεγχο αυτόνομων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους. Η Apple ετοιμάζεται να παραγάγει το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της το 2019, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν αυτό θα είναι αυτόνομο ή συμβατικό. Δεδομένου ότι η κάλυψη από τα ΜΜΕ αποτελεί ένα κριτήριο για την αξιολόγηση της κατάταξης που πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών Juniper, με αυτό και μόνο η Apple θα ανακηρυσσόταν σε απόλυτο ηγέτη. Ωστόσο τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα για τις δοκιμές, το αυτοκίνητο και το πρόγραμμά της είναι ελλιπή και γι’ αυτό βρίσκεται στην τελευταία θέση αυτής της κατάταξης.

4. Η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που κατασκευάζει αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η αμερικανική Tesla, κάνει μεγάλη προσπάθεια και έχει ήδη σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο. Η εταιρεία παρουσίασε ημι-αυτόνομο σύστημα αυτόματου πιλότου τον Οκτώβριο, με δυνατότητες διατήρησης λωρίδας στον αυτοκινητόδρομο, αλλαγή λωρίδας, και τέλος αυτόνομης στάθμευσης. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο Elon Musk, έχει δηλώσει φέτος ότι σκοπεύει να έχει παρουσιάσει πλήρως αυτόνομα οχήματα σε τρία χρόνια. Νωρίτερα δηλαδή από τις περισσότερες εταιρείες, που έχουν αυτή τη στιγμή ως χρονοδιάγραμμα το 2020.

3. Η Mercedes-Benz, κατατάσσεται στην τρίτη θέση στη λίστας καθώς έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης. Η γερμανική εταιρεία είναι από τις ελάχιστες που έχει παρουσιάσει όχημα το οποίο κινήθηκε αυτόνομα σε δημόσιο δρόμο, ένα ειδικά κατασκευασμένο φορτηγό, ενώ τα περισσότερα μοντέλα της διαθέτουν ήδη τεχνολογίες υποβοήθησης της οδήγησης. Παράλληλα, με το πρωτότυπο μοντέλο F015 αποδεικνύει στην πράξη της δυνατότητες της αυτόνομης οδήγησης και ταυτόχρονα πως αυτές θα επηρεάσουν τόσο τη σχεδίαση, όσο και το ρόλο των σύγχρονων αυτοκινήτων.

2. Η Volvo είναι ένα από τους πρωτοπόρους στην προσπάθεια ανάπτυξης τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης και παρουσιάζει συνεχώς νέες τεχνολογίες και ερευνητικά προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως σημειώνει η εταιρεία Juniper Research, το πρόγραμμα της Volvo με την ονομασία DriveMe αφορά στη λειτουργία ενός  αυτόνομου λεωφορείου που θα ξεκινήσει να κυκλοφορεί στη Σουηδία, την άνοιξη του 2016. Το ίδιο πρόγραμμα θα επιτρέψει επίσης στους καταναλωτές να δοκιμάσουν αυτόνομα αυτοκίνητα το 2017. Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo, o Χάκαν Σάμιουλσον, δήλωσε ότι αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ επιτρέψει την κυκλοφορία αυτόνομα κινούμενων αυτοκινήτων, η σουηδική εταιρεία θα αναλάβει την πλήρη νομική ευθύνη στην περίπτωση που ένα Volvo εμπλακεί σε ατύχημα, ενώ κινείται σε αυτόνομη λειτουργία.

1. Η Google αξίζει την πρώτη θέση στην κατάταξη καθώς είναι η εταιρεία που στις ΗΠΑ λειτουργεί εδώ και χρόνια ένα στόλο αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, έχοντας διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα δοκιμών από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας ερευνών Juniper «Η επένδυση της Google στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης είναι απαράμιλλη και είναι πιθανό είναι η πρώτη που θα δημιουργήσει ένα όχημα που είναι πραγματικά αυτόνομο».

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και όπως συνομολογούν όλα τα στελέχη της βιομηχανίας αυτοκινήτου στα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε τις μεγαλύτερες αλλαγές στην υπέρ αιωνόβια ιστορία του αυτοκινήτου. Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πόσο έχει προχωρήσει η έρευνα για τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης και πως θα κινούνται στο μέλλον τα αυτοκίνητα. 

Mercedes-Benz TV: On the way to autonomous driving.

Best of internet