Η αναβίωση του Citroen Mehari

Γιώργος Βαρίνος
Η αναβίωση του Citroen Mehari
Το εμβληματικό εκτός δρόμου όχημα της δεκαετίας του ’60 αναβίωσε η Citroen, με ηλεκτρικό κινητήρα και την ονομασία e-Mehari.

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στο Παρίσι, η Citroen παρουσίασε το ηλεκτρικό e-Mehari που θα παραχθεί κανονικά και οι πωλήσεις του θα ξεκινήσουν στη Γαλλία την Άνοιξη του 2016. Σε συνεργασία με την εταιρεία Bollore, το αυτοκίνητο θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Citroen και θα διαθέτει αμάξωμα από θερμοπλαστικό υλικό και πλήρως αδιάβροχες επενδύσεις στο εσωτερικό.

Οι δυο αφαιρούμενες οροφές συμπληρώνονται από πλευρικά πλαστικά παράθυρα όταν οι καιρικές συνθήκες το απαιτήσουν και η αφαίρεσή τους δημιουργεί ένα full cabrio αμάξωμα ιδανικό για τις μεσογειακές καιρικές συνθήκες. Η μεγάλη απόσταση από το έδαφος του δίνει χαρακτηριστικά οχήματος παντός εδάφους, ενώ η σχεδίασή του παραπέμπει ευθέως στο γεννήτορα, το Mehari, με πολλά σύγχρονα αισθητικά στοιχεία. Ένας ηλεκτρικός κινητήρας δίνει ισχύ στους εμπρός τροχούς και τροφοδοτείται από μπαταρίες τεχνολογίας πολυμερών λιθίου – μετάλλου, που σύμφωνα με τη Citroen δεν επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και τις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας επιτρέπει στο e-Mehari να αναπτύσσει ταχύτητα 110 χλμ./ώρα, ενώ η αυτονομία του είναι 200 χιλιόμετρα σε αστική χρήση. Για τη φόρτιση των μπαταριών του απαιτούνται 8 έως 13 ώρες ανάλογα με την ικανότητα ηλεκτρικού φορτίου της οικιακής παροχής (10 ή 16 Α αντίστοιχα). Σχετικά με το κόστος του νέου e-Mehari δεν έχει ακόμα γίνει λόγος, πρόκειται όμως για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και συμβατή με το νέο, αντισυμβατικό προφίλ που θέλει να χτίσει η Citroen για τα μοντέλα της.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!