Το μέλλον των μονοθέσιων της F1 (video)

Γιώργος Βαρίνος
Το μέλλον των μονοθέσιων της F1 (video)
H McLaren παρουσίασε τo MP4-X, ένα φουτουριστικό μονοθέσιο που δείχνει τις τεχνολογικές δυνατότητες της εταιρείας και το μέλλον των αγώνων.

Κλειστό κόκπιτ, αεροδυναμικά βοηθήματα που αλλάζουν σχήμα, head up display, επαγωγική φόρτιση και επικοινωνία των συστημάτων του αυτοκινήτου με τους… νευρώνες του εγκεφάλου του οδηγού είναι μερικά μόνο από τα πρωτοποριακά τεχνολογικά στοιχεία του νέου μονοθέσιου που παρουσίασε η McLaren, προς το παρόν σε ψηφιακή μορφή.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η βρετανική εταιρεία οι τεχνολογίες που παρουσιάζονται στην MP4-X είναι υπαρκτές και όχι αποκύημα επιστημονικής φαντασίας, απλά χρειάζονται περαιτέρω εξέλιξη για να εφαρμοστούν. Όπως, για παράδειγμα, αυτή που αφορά την κατασκευή του αμαξώματος από υλικά με μνήμη. Δηλαδή από υλικά που με την εφαρμογή ρεύματος στην επιφάνειά τους, αλλάζουν τη μορφή τους μέσα σε ένα εύρος προδιαγεγραμμένων σχημάτων. Γιατί είναι χρήσιμα όμως αυτά τα υλικά; Διότι με την αλλαγή του σχήματος των πτερύγων και των καλυμμάτων, θα αυξάνεται και θα μειώνεται κατά βούληση η κατακόρυφη αεροδυναμική δύναμη, ώστε το μονοθέσιο να έχει μεγάλη σταθερότητα ή μεγάλη ευελιξία και όλα αυτά εντελώς αυτόματα σύμφωνα με τα δεδομένα που θα συλλέγει το ίδιο το αυτοκίνητο.

Απίστευτο επίσης είναι το σύστημα που συνδέει τους νευρώνες του εγκεφάλου του οδηγού με το αυτοκίνητο. Έτσι, ο οδηγός θα αρκεί να… σκεφτεί μια διαφορετική ρύθμιση ή εντολή και αυτή θα πραγματοποιείται αυτομάτως από το αυτοκίνητο. Μετά από αυτά, το κλειστό κόκπιτ και το head up display όπου θα προβάλλονται όλα τα απαραίτητα στον οδηγό στοιχεία και πληροφορίες μοιάζουν βγαλμένα από την εποχή του χαλκού. Ωστόσο τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο, έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των οδηγών, η οποία αναβαθμίζεται σημαντικά ακόμα και στις περιπτώσεις ανατροπής.

Το MP4-X διαθέτει επίσης νέα συστήματα ανάκτησης αλλά και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ, ταυτόχρονα, είναι έτοιμο να δέχεται επαγωγική φόρτιση των συσσωρευτών του από ειδικά κανάλια που μελλοντικά θα τοποθετηθούν στις πίστες. Ο πόλεμος των… μονοθέσιων άρχισε, λάβετε θέσεις.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!