Αυτό είναι το Volvo S90 (video)

Γιώργος Βαρίνος
Αυτό είναι το Volvo S90 (video)
Η Volvo αποκαλύπτει τη νέα της λιμουζίνα με τον κωδικό S90 που έρχεται με τη φιλοδοξία να αντιπαρατεθεί στο γερμανικό κατεστημένο.

Το κορυφαίο μοντέλο στη γκάμα των σεντάν αμαξωμάτων της Volvo είναι πλέον το S90, το οποίο έρχεται με μια πλειάδα τεχνολογικών καινοτομιών και συστημάτων ασφάλειας να αντιπαρατεθεί ευθέως με τις Mercedes E Class, BMW 5 και το Audi A6. Με εντελώς νέο αμάξωμα που αγγίζει σε μήκος τα 5 μέτρα (4,96) μέτρα και πλάτος 1,9 μέτρα είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο με έντονο το νέο σχεδιαστικό DNA της σουηδικής μάρκας έτσι όπως εκφράστηκε από το πλέον πρόσφατο μοντέλο της, το XC90. Το εσωτερικό είναι επίσης πιστό στο θέμα του XC90, με κυρίαρχη την κάθετη ψηφιακή οθόνη στο κέντρο του ταμπλό, τη μίνιμαλ σχεδίαση και φυσικά τα ψηφιακά όργανα.

Από μηχανολογική άποψη κορυφαία έκδοση του νέου μοντέλου θα είναι η T8 AWD plug in hybrid η οποία θα διαθέτει δίλιτρο τετρακύλινδρο twin turbo κινητήρα βενζίνης και ηλεκτρικό κινητήρα που θα παρέχει κίνηση στους πίσω τροχούς. Το υβριδικό μοντέλο θα έχε μέγιστη συνδυασμένη ισχύ 407 ίππων αλλά μόλις… 1,9 λίτρα μέση κατανάλωση και εκπομπές CO2 στα 44 γρ./χλμ. Εντυπωσιακά μεγέθη για ένα αυτοκίνητο που θα ξεπερνάει σε βάρος του 2 τόνους, ενώ επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι θα μπορεί να κινείται αμιγώς ως ηλεκτρικό για απόσταση 45 χιλιομέτρων μετά από μια πλήρη φόρτιση.

Η δεύτερη έκδοση του S90 με κινητήρα βενζίνης, η Τ6, θα διαθέτει επίσης δίλιτρο τετρακύλινδρο twin turbo κινητήρα με ισχύ 320 ίππους και μετάδοση της κίνηση σε όλους τους τροχούς. Αυτές οι δύο κορυφαίες εκδόσεις θα έχουν στάνταρ μόνο το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Λίγο πιο κάτω από άποψη ισχύος αλλά όχι κυβισμού βρίσκονται οι εκδόσεις με δίλιτρο κινητήρα turbo diesel και τον κωδικό D5 και D4 για απόδοση ισχύος 235 και 190 ίππων αντίστοιχα. Μάλιστα ο κινητήρας D5 λανσάρει μια πολύ έξυπνη νέα καινοτομία για τη μείωση της υστέρησης απόκρισης του turbo, με άμεσο ψεκασμό κρύου αέρα υπό πίεση στην εισαγωγή του, όταν ο οδηγός πατήσει απότομα το γκάζι απαιτώντας τη μέγιστη επιτάχυνση. Η περίσσεια οξυγόνου του κρύου αέρα δίνει μια άμεση ώθηση ισχύος η οποία, όπως υποστηρίζει η Volvo είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και την ονομάζει PowerPulse.

Όσον αφορά τα νέα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού το νέο S90 είναι εξοπλισμένο με ένα προηγμένο χαρακτηριστικό ημι-αυτόνομης οδήγησης, το Pilot Assist. Το σύστημα ελέγχει με απαλές κινήσεις στο τιμόνι το αυτοκίνητο, ώστε να το διατηρεί μέσα στη διαγράμμιση της λωρίδας κυκλοφορίας σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου έως τα 130 χλμ./ ώρα, χωρίς την οποιαδήποτε μεσολάβηση του οδηγού και χωρίς πλέον να χρειάζεται το αυτοκίνητο να ακολουθεί κάποιο άλλο όχημα. Το Pilot Assist αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την εντελώς αυτόνομη οδήγηση – ένα πεδίο καινοτομίας στο οποίο η Volvo ήδη δείχνει την πρόθεσή της να κυριαρχήσει.

Παράλληλα το νέο μοντέλο λανσάρει μια παγκόσμια καινοτομία στο City Safety: την ανίχνευση μεγάλων ζώων. Πρόκειται για ένα σύστημα ικανό να εντοπίζει μεγάλα ζώα όπως άλογα, αγελάδες, ελάφια και άλλα, μέρα και νύχτα. Όπως και στην ανίχνευση πεζών και ποδηλατιστών, η τεχνολογία προσφέρει όλα τα γνωστά – από άλλες εφαρμογές της Volvo - επίπεδα προειδοποίησης αλλά και αυτόματης πέδησης αν κριθεί αναγκαίο, για την αποφυγή μιας σύγκρουσης. Το Volvo S90 θα παρουσιαστεί στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, που ανοίγει τις πύλες του στις 11 Ιανουαρίου 2016.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!