«Όχι» από Επιτροπή Formula1 για φθηνότερους κινητήρες

Νίκος Τσιώκος
«Όχι» από Επιτροπή Formula1 για φθηνότερους κινητήρες
«Άκυρο» έριξε η Επιτροπή της Formula1 στην πρόταση της FIA για επιπλέον προμηθευτή φθηνότερων κινητήρων.

Πολλές και σημαντικές θα είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στη Formula1 από το 2017 και θα αφορούν τους κινητήρες. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου έριξε στο... τραπέζι την πρόταση για έναν επιπλέον προμηθευτή με φθηνότερους κινητήρες.

Όμως, αυτή απορρίφθηκε από την Επιτροπή της F1 και το Strategy Group, που συνεδρίασαν την Τρίτη (24/11) στο Παρίσι. Στόχος τους είναι να μειωθεί το κόστος, αλλά για τις ομάδες που παίρνουν μονάδες ισχύος από τους κατασκευαστές αυτών, που είναι οι Ferrari, Mercedes, Renault και Honda.

Μάλιστα, στο Γκραν Πρι του Άμπου Ντάμπι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τις τέσσερις προαναφερθείσες εταιρείες, οι οποίες πήραν διορία μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Επίσης, στους στόχους περιλαμβάνεται και η βελτίωση του ήχου, που είναι απαράδεκτος για επίπεδο F1.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της FIA

Το Strategy Group της Formula1 συνεδρίασαν ξεχωριστά χθες στις εγκαταστάσεις της FIA στο Παρίσι. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν να διευθετήσουν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την παροχή μονάδων ισχύος στη Formula1. Αυτά είναι:

Η εγγύηση για την παροχή κινητήρων στις ομάδες

Η ανάγκη να μειωθεί το κόστος των μονάδων ισχύος για τις πελατειακές ομάδες

Η απλοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών των μονάδων ισχύος

Η βελτίωση του ήχου

Οι κατασκευαστές, σε συνδυασμό με τη FIA, θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2016 για να παρέχουν λύσεις στα παραπάνω ζητήματα.

Η πρόταση θα περιλαμβάνει τη θέσπιση ενός ελάχιστου αριθμού ομάδων που ένας κατασκευαστής θα οφείλει να παρέχει (κινητήρες) εξασφαλίζοντας πως όλες οι ομάδες θα έχουν πρόσβαση σε μία μονάδα ισχύος. Τα μέτρα, επίσης, θα πρέπει να υποβάλουν τη μείωση του κόστους για την παροχή των υβριδικών μονάδων ισχύος για τις πελατειακές ομάδες, καθώς και για τη βελτίωση του ήχου.

Όλοι οι μέτοχοι συμφώνησαν πως οι βελτιώσεις θα έχουν στόχο το 2017 το νωρίτερο και το 2018 το αργότερο. Η πρώτη συνάντηση της FIA με τους κατασκευαστές των κινητήρων γι' αυτό το θέμα θα γίνει αυτή την εβδομάδα στο Γκραν Πρι του Άμπου Ντάμπι».

Η χθεσινές συσκέψεις αναγνώρισαν τις τέσσερεις αξιόπιστες Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος, οι οποίες έγιναν για την κατασκευή και παροχή ενός λιγότερο ακριβού, εναλλακτικού, πελατειακού κινητήρα. Η Επιτροπή της F1 συμφώνησε να μην ακολουθήσει αυτή την επιλογή σε αυτό το στάδιο, ωστόσο ίσως να επανεξεταστεί αφού οι κατασκευαστές κινητήρων έχουν παρουσιάσει τις προτάσεις τους στο Strategy Group.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!