Βοήθεια! Τα αυτοκίνητα θα μας κατασκοπεύουν!

Γιώργος Βαρίνος Γιώργος Βαρίνος
Βοήθεια! Τα αυτοκίνητα θα μας κατασκοπεύουν!
Τεράστιες θα είναι οι αλλαγές που έρχονται, με τα καθημερινά αυτοκίνητα να αποκτούν δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης και προχωρημένης συνδεσιμότητας. Αυτό είναι καλό ή κακό;

Αλλάζει ο κόσμος... Αλλάζουν και τα αυτοκίνητα. Συνεχώς απομακρυνόμαστε από το μοντέλο της οδήγησης δια μέσω των αισθήσεων του οδηγού και περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό της οδήγησης δια μέσω έξυπνων συστημάτων... Το ξέρετε, πολλοί ίσως να το βιώνετε. Συστήματα που φρενάρουν μόνα τους, που ακολουθούν την λωρίδα κυκλοφορίας, που σβήνουν και ξεκινούν ξανά τον κινητήρα, που οδηγούν αυτόνομα μέσα στην κίνηση, ήδη «ζούμε» με αυτά... Η επόμενη μέρα βέβαια, είναι η απόλυτα αυτόνομη οδήγηση μόλις οριστικοποιηθούν οι προδιαγραφές για τις υποδομές που πρέπει να περιλαμβάνουν οι δρόμοι, ώστε να υποστηρίζουν τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Αυτό φυσικά έχει τα καλά του και τα κακά του.

Ήδη τα αυτοκίνητα της BMW, από τον Αύγουστο του 2015, περιλαμβάνουν το Connected Drive, το σύστημα προχωρημένης συνδεσιμότητας το οποίο σας προσφέρει μια σειρά από ψηφιακές διαδικτυακές ευκολίες (διαβάστε εδώ το άρθρο) αλλά προδίδει την θεση του οχήματος ανά πάσα στιγμή. Όπερ σημαίνει ιδιωτικότητα «άντε γειά» και αυτό δεν είναι ένα χαρακτηριστικό μόνο της BMW, σε λίγο όλα τα αυτοκίνητα ανεξαρτήτως μάρκας θα διαθέτουν αυτό, ή ένα παρόμοιο σύστημα με το Connected Drive. Με την χρήση του μοντέρνου αυτοκινήτου μας πλέον, θα πρέπει να ξεχάσουμε την ιδιωτικότητα μας και αυτό είναι ένα θέμα που δύσκολα το αντιλαμβάνεται ο μέσος χρήστης. Είναι αυτό ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε στην εξέλιξη των μοντέρνων αυτοκινήτων; Σίγουρα ναι.

Με τις κυβερνήσεις να περιορίζουν λόγω τρομοκρατίας συνεχώς τις ελευθερίες του πολίτη, τα νέα ενσωματωμένα συστήματα στα αυτοκίνητά μας θα μας κατασκοπεύουν. Ποιός θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρισκόμαστε; Θεωρητικά μόνον η εταιρεία του αυτοκινήτου, αλλά σίγουρα για λόγους εθνικής ή -ακόμα χειρότερα- για παγκόσμιας ασφάλειας θα γνωρίζουν την θέση του οχήματός σας και οι μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών, οι ασφαλιστικές εταιρείες των αυτοκινήτων ή... οι ασφαλιστικές εταιρείες των ιδιωτών. Τραβηγμένο; Βλέπω πολλές ταινίες; Ή μήπως εσείς είσαστε αφελείς...

Πρόκειται για την σταδιακή εφαρμογή του εξαιρετικού προφητικού έργου του Άλντους Χάξλεϋ, του Θαυμαστού Καινούριου Κόσμου, μιας εφιαλτικής, προφητικής ενατένισης ενός τέλειου τεχνοκρατικά πολιτισμού, μίας μελλοντικής κοινωνίας που βασίζεται στον φυσικό και ψυχολογικό καταναγκασμό. Προσεχώς στις εκθέσεις αυτοκινήτων της γειτονιάς σας!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Γιώργος Βαρίνος
Γιώργος Βαρίνος