Γιατί βγήκαν τα μαχαίρια στη Formula 1;

Πέτρος Πιτσίνης
Γιατί βγήκαν τα μαχαίρια στη Formula 1;
Σε δύο στρατόπεδα έχει χωριστεί πλέον η Formula 1, καθώς οι μεγάλες ομάδες συμμάχησαν εναντίον της χρήσης φτηνότερων κινητήρων από τις μικρότερες!

«Δεν θα αφήσουμε τη Formula 1 να καταστραφεί». Με αυτή τη φράση κήρυξε ουσιαστικά τον πόλεμο ο Μπέρνι Έκλεστοουν στις μεγάλες ομάδες. Ο Βρετανός κατηγόρησε στο γερμανικό περιοδικό ‘’auto motor und sport’’ τις Mercedes, Ferrari, Honda και Renault, ότι εκμεταλλεύονται τη θέση ισχύος τους, για να αποφασίζουν ποια ομάδα θα προμηθεύουν με κινητήρες και ποια όχι!

Ο 85χρονος υποστήριξε μάλιστα, ότι «δεν σκέπτονται το άθλημα, αλλά μόνον τους εαυτούς τους» και απέρριψε τα επιχειρήματα των μεγάλων του σπορ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μερικοί περνιούνται για πολύ πονηροί. Όμως και εμείς δεν είμαστε χαζοί. Έχουμε σκεφτεί ακριβώς, τι θα κάνουμε». Η FIA θέλει να εισάγει από το 2017 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 νέους κινητήρες, που θα κοστίζουν το ένα τρίτο από τους εργοστασιακούς και θα προορίζονται για τις μικρομεσαίες ομάδες.

Τα νέα μοτέρ θα προέρχονται από ανεξάρτητο κατασκευαστή και οι υποψήφιοι θα μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως τις 23 Νοεμβρίου στη FIA. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα πρόκειται για εξακύλινδρους κινητήρες Bi-Turbo 2,2 λίτρων με παρεμφερή ισχύ με τους σημερινούς υβριδικούς . Το σχέδιο του Έκλεστοουν πρέπει ωστόσο να εγκριθεί προηγουμένως από την Επιτροπή Στρατηγικής της Formula 1 και από το Παγκόσμιο Συμβούλιο της FIA, ενώ έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους σε αυτό και τα εργοστασιακά τιμ.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις οι διευθυντή της ομάδας της Mercedes, Τότο Βολφ, που υποστήριξε ότι είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει ένας υπολογισμός της ‘’ισοδυναμίας’’ μεταξύ των αποδόσεων και των προδιαγραφών των δύο διαφορετικών κινητήρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Δεν τράβηξαν κανένα λαγό από το καπέλο. Αυτό δεν λειτουργεί σε καμία άλλη σειρά (εννοεί των μηχανοκίνητων σπορ)». Το θέμα είναι ότι η συζήτηση έχει ανάψει πλέον για τα καλά.

Τι πιστεύετε εσείς οι ίδιοι οι φίλοι της Formula 1; Θα κάνει καλό στο άθλημα η χρήση δύο κινητήρων διαφορετικών τεχνολογιών ή όχι;

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!