Αυτόνομο Nissan στο δρόμο

Γιώργος Βαρίνος
Αυτόνομο Nissan στο δρόμο
H Nissan ξεκινάει τη δοκιμή ενός Leaf με συστήματα αυτόνομης οδήγησης στο δρόμο, ώστε να δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες τις αντιδράσεις του.

Το πρώτο στάδιο της εξέλιξης αυτόνομων αυτοκινήτων ξεκινά για τη Nissan από το τέλος του 2016 στην Ιαπωνία. Πιλοτικά, η ιαπωνική εταιρεία θα ξεκινήσει τη δοκιμή αυτόνομα κινούμενων Leaf υπό συνθήκες κανονικής κυκλοφορίας στην πόλη και στον αυτοκινητόδρομο. Μέχρι το 2018, η εταιρεία ελπίζει να εφαρμόσει στην παραγωγή μια δυνατότητα ημιαυτόνομης λειτουργίας στα μοντέλα της, που θα μπορούν, εκτός από τη διατήρηση της πορείας του, να πραγματοποιήσουν και αλλαγές λωρίδας κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς. Από το 2020, η εφαρμογή λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέπει στα οχήματα να διαχειριστούν με επιτυχία την αστική κίνηση, συμπεριλαμβανομένων και των διασταυρώσεων, κινούμενα αυτόνομα.

Το πρωτότυπο Leaf θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας τόσο σε δρόμους ταχεία κυκλοφορίας όσο και σε δευτερεύουσες οδούς για την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του Nissan Intelligent Driving. Το πειραματικό Leaf είναι εξοπλισμένο με χαρακτηριστικά όπως ραντάρ, σαρωτές λέιζερ, κάμερες και μια υπολογιστική μονάδα μεγάλης χωρητικότητας. Ταυτόχρονα, διαθέτει και μια μονάδα Human Machine Interface (αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής).

Όλα αυτά επιτρέπουν στο Leaf να λειτουργεί με αυτόνομο τρόπο, βάσει του προορισμού που εισάγεται στο σύστημα πλοήγησης. Ταυτόχρονα η Nissan έχει αναπτύξει δύο καινοτόμες τεχνολογίες, που βασίζονται σε ένα σαρωτή λέιζερ και μια κάμερα με πεδίο 360 μοιρών. Ο πρώτος αντιλαμβάνεται την απόσταση μεταξύ του οχήματος και του περιβάλλοντός του, μέσω της χρήσης ακριβών τρισδιάστατων μετρήσεων και επιτρέπει στο αυτοκίνητο να σταθμεύσει και να κινηθεί σε στενούς χώρους. Η κάμερα με εύρος εικόνας 360 μοιρών επιτρέπει την ακριβή πλοήγηση του οχήματος κατά την οδήγηση μέσα από διασταυρώσεις και απότομες στροφές. Όλα τα παραπάνω βρίσκονται φυσικά σε πειραματικό στάδιο και η καθημερινή κυκλοφορία του αυτόνομου Leaf θα δώσει τη δυνατότητα αξιολόγησης των δυνατοτήτων τους στην πράξη και τη σταδιακή ενσωμάτωσή τους σε μοντέλα παραγωγής.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!