Συλλεκτική Ferrari F12 TDF

Γιώργος Βαρίνος
Συλλεκτική Ferrari F12 TDF
Παρά μια 800 θα είναι οι συλλεκτικές Ferrari F12 TDF που θα παραχθούν, ως φόρος τιμής στο αγώνα αντοχής Tour de France, που η ιταλική εταιρεία κυριαρχούσε.

Η νέα συλλεκτική Ferrari F12 TDF βασίζεται όπως είναι προφανές στην F12 Berlinetta, όμως ο συλλεκτικός της χαρακτήρας δεν έγκειται μόνο στη μικρή της παραγωγή, μόλις σε 799 αντίτυπα. Ισχυρότερη κατά 40 ίππους, ελαφρύτερη κατά 110 κιλά και με +87% κάθετη δύναμη στα 200 χλμ./ώρα, η TDF πετυχαίνει χρόνο κατά δύο δευτερόλεπτα χαμηλότερο από αυτόν της Berlinetta στην πίστα δοκιμών της Ferrari, στο Φιοράνο και είναι ότι ο πιο κοντινό σε αγωνιστικό αυτοκίνητο μετά την κορωνίδα LaFerrari.

Πιο συγκεκριμένα, ο V12 ατμοσφαιρικός κινητήρας των 6.262 κ.εκ. έχει αυξήσει την ισχύ του στους 780 ίππους, οι οποίοι αποδίδονται στις 8.500 σ.α.λ., φτάνοντας την εντυπωσιακή ειδική ισχύ των 125 ίππων στο λίτρο –χωρίς turbo, υπενθυμίζουμε. Για τη δίαιτα των 110 κιλών υπεύθυνη είναι η χρήση άφθονων μερών από ίνες άνθρακα τόσο στο αμάξωμα, όσο και στο εσωτερικό, όπως και ο νέος σχεδιασμός πολλών μερών των φρένων, της ανάρτησης, του κιβωτίου και του κινητήρα. Για παράδειγμα, στα φρένα έχουν υιοθετηθεί οι μονομπλόκ δαγκάνες της LaFerrari με αποτέλεσμα η βάρους 1.415 κιλών F12 TDF να χρειάζεται απόσταση μόλις 30 μέτρων για ακινητοποίηση από τα 100 χλμ.

Τροποποιήσεις έχει δεχτεί και το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων, το οποίο έχει βελτιώσει το χρόνο αλλαγής σχέσης κατά 30% προς τα επάνω και κατά 40% προς τα κάτω. Διαφορετικές διαστάσεις τροχών και φυσικά ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, ταυτόχρονα με την τεράστια αύξηση της κάθετης αεροδυναμικής στις μεγάλες ταχύτητες, επέτρεψαν στην F12TDF να αυξήσει σημαντικά τα περιθώρια της πρόσφυσής της, γράφοντας στο Fiorano χρόνο γύρου 1.21, τον αμέσως καλύτερο μετά το 1.19:70 της La Ferrari.

Οι επιδόσεις του εκπληκτικού αυτού μοντέλου είναι φυσικά καταιγιστικές, με την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα να απαιτεί μόλις 2,9 δευτερόλεπτα, ενώ 7,9 δευτερόλεπτα είναι ο χρόνος για τα 0-200 χλμ./ώρα. Η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 340 χλμ./ώρα, χάρη και στα νέα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα. Φυσικά, για να τονιστεί η διαφορά της συλλεκτικής αυτής έκδοσης σε σχέση με την F12 Berlinetta, οι αισθητικές διαφοροποιήσεις στο αμάξωμα είναι πολλές, όπως οι εμπρός αεραγωγοί και τα σπόιλερ, οι τροχοί, η πίσω αεροτομή και ο διαχύτης, ενώ έχουν μεγαλώσει και οι θόλοι των τροχών διαμέτρου 20 ιντσών, λόγω των μεγαλύτερων μετατροχίων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!