BMW Concept Stunt G310 (video)

Gazzetta team
BMW Concept Stunt G310 (video)
Μια νέα γενιά μονοκύλινδρων μοτοσικλέτων 300 κ.εκ. ετοιμάζει η BMW, με πρώτο εκπρόσωπο την G310.Μια νέα γενιά μονοκύλινδρων μοτοσικλέτων 300 κ.εκ. ετοιμάζει η BMW, με πρώτο εκπρόσωπο την G310.

Με έντονα χρώματα, προσθήκες για τη διενέργεια συναρπαστικών ακροβατικών και τον τίτλο του «πρωτότυπου», η BMW θέλησε στην ουσία να παραλλάξει τη νέα γενιά των μονοκύλινδρων χαμηλού κόστους μοτοσικλετών που ετοιμάζει, με ένα εντελώς νέο –και ιδιαίτερα προηγμένο- κινητήρα 300 κ.εκ. Απαντώντας στον ανταγωνισμό της KTM που παρουσίασε τα όμορφα Duke 300 και 250 αλλά και στους Ιάπωνες κατασκευαστές, κυρίως στη Honda και την Kawasaki που έχουν στη γκάμα τους πλειάδα μοντέλων 250 – 300 κ.εκ., η BMW ετοιμάζει δυναμικά τη δική της νεανική απάντηση.

Η Concept Stunt G310 παρουσιάστηκε στη μεγαλύτερη έκθεση της Λατινικής Αμερικής, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και ήταν ειδικά διασκευασμένη, ώστε ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ακροβατικής οδήγησης μοτοσικλέτας Κρις Πφάιφερ να δώσει ένα εντυπωσιακό show στη σέλα της.

Τεχνικά η μικρή μοτοσικλέτα έχει αρκετές καινοτομίες. Ο κινητήρας είναι εντελώς νέος, με δύο εκκεντροφόρους, τέσσερις βαλβίδες και ψεκασμό. Ο κύλινδρος, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, έχει κλίση προς τα πίσω, ενώ πρωτοποριακή είναι η σχεδίασή του με την εξαγωγή στο πίσω μέρος και την εισαγωγή εμπρός. Ιδιαίτερη είναι επίσης η τοποθέτηση της εξάτμισης, η οποία είναι… κάθετη και τοποθετημένη ακριβώς ανάμεσα στον κινητήρα και στο πίσω αμορτισέρ. Είναι δε σχεδόν αόρατη, ακριβώς λόγο της θέσης της.

Όσον αφορά το κέρδος από την περιστροφή του κυλίνδρου του κινητήρα κατά 180 μοίρες, έρχεται από τη συγκέντρωση των μαζών στο κέντρο βάρους της μοτοσικλέτας, αλλά και από το γεγονός ότι η σχεδίαση είναι πιο συμπαγής. Έτσι μειώνεται το μεταξόνιο της μοτοσικλέτας, για άμεσες αντιδράσεις, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το μήκος του ψαλιδιού της πίσω ανάρτηση για καλύτερη πρόσφυση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η μοτοσικλέτα παραγωγής θα παρουσιαστεί επίσημα στην έκθεση μοτοσικλέτας του Μιλάνο (EICMA), στις 19 Νοεμβρίου 2015.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!