Τελικά τι γίνεται με τη Δραπετσώνα;

Νίκος Τσιώκος
Τελικά τι γίνεται με τη Δραπετσώνα;
Η διοίκηση της Formula1 είναι θετική στο ενδεχόμενο να έχουμε αγώνα Formula1 στη Δραπετσώνα, ενώ υπάρχει στήριξη από την κυβέρνηση του Τσίπρα, όμως έχουμε ξανά εκλογές και το θέμα μπαίνει στην αναμονή. Παπαθεοδώρου: «Συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, αν δεν αλλάξει η ηγεσία».

Εδώ και πολύ καιρό γίνεται η προσπάθεια από τον Dielpis Formula1 και τον Θανάση Παπαθεοδώρου, ώστε να δούμε για πρώτη φορά Γκραν Πρι της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Δραπετσώνα.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης και την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα σε αυτή, είχαμε νέες επαφές με όλα τα κόμματα για το εν λόγω θέμα, με όλους να στηρίζουν το πρότζεκτ, πλην του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος είναι και τοπικός βουλευτής στην Περιφέρεια του Πειραιά.

Μάλιστα, αν δεν... κόλλαγε στον πρώην Υπουργό, το θέμα θα είχε προχωρήσει πριν από 1-2 μήνες και τώρα ίσως να είχαμε εξελίξεις. Μάλιστα, για την Πέμπτη (3/9) είχε προγραμματιστεί εκδήλωση στη Μόντσα, όπου θα γινόταν παρουσίαση του πρότζεκτ σε επενδυτές.

Ωστόσο, αυτή ακυρώθηκε από τον ίδιο τον Παπαθεοδώρου, αφού θεώρησε ότι δεν έχει νόημα να πάει ουσιαστικά μόνος του στην Ιταλία, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή προέχουν οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και δεν είναι δυνατό να μεταβεί κανείς εκ μέρους της κυβέρνησης στη γειτονική χώρα. Έτσι, αν θα έχουμε κάποια εξέλιξη, αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές.

Μάλιστα, αν δεν αλλάξει κάτι στην ηγεσία της χώρας, τότε θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για να έχουμε την πρώτη συμφωνία με τον Μπέρνι Έκλεστοουν μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, όπως είπε ο Παπαθεοδώρου σε συνέντευξή του στην ιταλική ιστοσελίδα f1web.it, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με το κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ στον κόσμο.

Αναλυτικά η συνέντευξή του

Έχετε ήδη μιλήσει με τον Μπέρνι Έκλεστοουν;

Με τον Έκλεστοουν έχουν γίνει πολλές συναντήσεις. Από την πρώτη, κατά τη διάρκεια του αγώνα του Μονακό το 2012, απαντήσαμε στις ερωτήσεις του και ξεκίνησε να μας στηρίζει. Μας ζήτησε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του εκείνη την περίοδο.

Από τότε υπήρξαν κι άλλες ιδιωτικές συναντήσεις και ανταλλαγές μηνυμάτων. Ο Έκλεστοουν συχνά μιλούσε στα μέσα ενημέρωσης, έλεγε για τη δυνατή προθυμία της Ελλάδας και ότι μας στηρίζει και πως πολλά θα εξαστηρθούν από την προετοιμασία μας και το πλάνο μας.

Και με τη FIA;

Έχουμε πληροφορήσει τον Ζαν Τοντ νωρίς τον Δεκέμβριο του 2011. Γρήγορα έγινε υποστηρικτής της πρότασης και προώθησε το αίτημα στο τεχνικό προσωπικό της FIA για να το κρίνει.

Για το πρότζεκτ έχετε συμβουλευτεί άλλες χώρες που ήδη φιλοξενούν αγώνα της Formula1;

Πρώτα απ' όλα, αναφερόμαστε στις προδιαγραφές της FIA και μετά υπολογίσαμε τις τάσεις των τελευταίων ετών. Έχουμε πάει πολλές φορές σε αγώνες Formula1 σε άλλες χώρες. Ήταν μία ευκαιρία να αξιλογήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για τις εγκαταστάσεις για μία ασφαλή πίστα και για τους θεατές με επιπλέον μία σειρά γεγονότων παράλληλα με τους διαγωνισμούς. Ως εκ τούτου, μας ανησυχεί επίσης ότι η τηλεόραση αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο για την οικονομική επιτυχία του αγώνα.

Και τώρα ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Σε αυτή την περίοδο η Ελλάδα είναι σε συνθήκες αστάθειας λόγω της κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια. Η κυβέρνηση του Τσίπρα είχε επαφή και περιμένει μία αίσια εξέλιξη του πρότζεκτ. Τώρα περιμένουμε για τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Είναι πιθανό ο πρωθυπουργός να μην αλλάξει. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσουν οι νομοθετικές διαδικασίες που απαιτούνται για την πρώτη επίσημη συμφωνία με τον Έκλεστοουν τον Οκτώβριο.

Όμως είναι εφικτό το Γκραν Πρι, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας;

Χειρίστηκα ο ίδιος το πρότζεκτ, που συμπεριλαμβάνει πολλή υποδομή γύρω από την πίστα. Το ξενοδοχείο, το καζίνο, η μαρίνα, το μουσείο, το εμπορικό κέντρο. Αυτό είναι που το κάνει εφικτό και ελκυστικό για οποιονδήποτε επενδυτή θέλει να επενδύσει ένα δις ευρώ και να έχει έναν αγώνα Formula1 από την Deloitte (μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις), που έχει την εμπειρία με πολλές πίστες στον κόσμο.

Έχει προετοιμάσει μία μελέτη που δείχνει ότι η επένδυση είναι βιώσιμη και ότι το κεφάλαιο μπορεί να ανακτηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Ελλάδα ακόμα παραμένει ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός. Και παρά τις δυσμενείς συνθήκες, υπήρξε μία μικρή άνοδος της φετινή χρονιά. Είμαστε, ήδη, σε συζητήσεις με κάποιον. Το μότο μας είναι «Επενδύστε στον Πειραιά».

Θα είναι, λοιπόν, ιδιωτικά κεφάλαια;

Η πρόταση της Dielpis Formula1 απευθύνεται σε ιδιώτες επενδυτές, που από τη μία πλευρά θέλουν θέλουν να μπουν στο πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο και από την άλλη θέλουν να το κάνουν αυτό σε μία χώρα με μεγάλη ιστορία και μύθο, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Εδώ το 680 π.Χ. γίνονταν ήδη οι αρματοδρομίες.

Πιστεύουμε ότι η πρόταση μπορεί να προσελκύσει τα ιδιωτικά κεφάλαια αμέσως μετά την εκλογική μετάβαση. Θα κινηθούμε γρήγορα για να εφαρμόσουμε αυτό το όνειρο που λέγεται Dielpis Formula1.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!