Kάνετε το Ι.Χ. σας αυτόνομο!

Γιώργος Βαρίνος
Kάνετε το Ι.Χ. σας αυτόνομο!
Αfter market σύστημα αυτόνομης οδήγησης (ε... σχεδόν) από την Cruise Automation. Αν δεν είστε πυροβολημένος Καλιφορνέζος με Audi, μάλλον δεν σας ενδιαφέρει... ακόμα!

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Δοκιμάζονται από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η Audi, και σχεδόν σε κάθε νέο αυτοκίνητο στην αγορά βρίσκουμε κάποιο είδος συστήματος υποστήριξης οδηγού. Τώρα η εταιρεία Cruise Automation, υπόσχεται να μετατρέψει το αυτοκίνητό σας σε όχημα αυτόνομης οδήγησης με ένα kit με την ονομασία Cruise RP-1, το οποίο τοποθετείται στην οροφή του αυτοκινήτου σας. Για την ώρα το σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί μόνον σε Audi A4 ή S4 στην Καλιφόρνια, αλλά η Cruise Automation ετοιμάζει το σύστημα και για άλλη δημοφιλή μοντέλα.

Το Cruise RP-1 είναι ένα pod (ένα εξωτερικό ράφι...) με κάμερες, ραντάρ, και ενεργοποιητές που είναι τοποθετημένο στην οροφή ακριβώς πάνω από το παρμπρίζ. Είναι συνδεδεμένο με έναν υπολογιστή στο πορτ-μπαγκάζ και ένα κουμπί ενεργοποίησης στο ταμπλό του αυτοκινήτου. Όταν είστε έτοιμοι για να αναλάβει το Cruise RP-1 τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας στην εθνική οδό, απλά πατάτε αυτό το κουμπί. Το RP-1 ενεργοποεί και ελέγχει ακόμα τα υπάρχοντα συστήματα του αυτοκινήτου, το adaptive cruise control, το αυτόματο φρενάρισμα, και το σύστημα διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας.

Αν και το ενσωματωμένο πρόγραμμα οδήγησης εκμεταλεύεται τις μοντέρνες τεχνολογίες που είναι σήμερα διαθέσιμες στα νέα αυτοκίνητα της αγοράς, το RP-1 δεν είναι πλήρως αυτόνομο. Δεν μπορείτε να πάρετε δηλαδή έναν υπνάκο, ενώ είναι ενεργοποιημένο. Μπορεί να σας βοηθήσει σε ένα μακρύ οδικό ταξίδι, αλλά θα πρέπει ακόμα να συμμετέχετε καθώς οι αισθητήρες θα κάνουν την περισσότερη δουλειά. Εάν το σύστημα ανιχνεύσει μια μοναδικότητα - κάποιον που κόβει αφύσικα ταχύτητα ή υπάρχει χιόνι που καλύπτει τα σημάδια των λωρίδων κυκλοφορίας, το RP-1 θα σας ειδοποιήσει ηχητικά ώστε να αναλάβετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Υπάρχει επίσης ένα app για το RP-1 που σας δείχνει δείκτες ταχύτητας, την κατεύθυνση και την λωρίδα στο τηλέφωνό σας αντί να παρακολουθείτε αυτά τα πράγματα με τον απαρχαιωμένο τρόπο, με τα μάτια σας και τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας...

Τα πρώτα 50 RP-1 συστήματα έχουν ήδη πουληθεί για $ 10,000 το κάθε ένα και ήδη -στην Καλιφόρνια- υπάρχει λίστα αναμονής για τους επόμενους πελάτες...

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!