«Υποτονική και πριν κυριαρχήσει η McLaren με Honda»

Νίκος Τσιώκος
«Υποτονική και πριν κυριαρχήσει η McLaren με Honda»
Ο Στέφαν Γιόχανσον έζησε τη McLaren πριν την κυριαρχία της με τη Honda και τόνισε πως και τότε η εν λόγω συνεργασία χρειάστηκε πέντε χρόνια μέχρι να αποδώσει καρπούς.

Από φέτος η McLaren αναβιώνει τη συνεργασία της με τη Honda, με την οποία κυριάρχησε από το 1988 μέχρι και το 1991. Όμως, τα προβλήματα είναι πολλά σ' αυτό το νέο πρότζεκτ, αφού τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με πριν από 24 χρόνια.

Ωστόσο, και τότε που κυριάρχησε χρειάστηκε πέντε χρόνια δοκιμών από τη Honda για να μπει στη Formula1 το 1988 και να χαρίσει οχτώ τίτλους στην ομάδα του Γουόκινγκ, τέσσερις οδηγών και τέσσερις κατασκευαστών, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Αυτό τόνισε ο Στέφαν Γιόχανσον, ο οποίος οδήγησε το μονοθέσιο της Spirit που είχε κινητήρα της ιαπωνικής εταιρείας το 1983 και έζησε τη McLaren το 1987, μία χρονιά πριν ξεκινήσει η κυριαρχία της.

«Όλοι συνεχίζουν να μιλάνε για τη χρυσή εποχή της σχέστης McLaren-Honda, όταν για μερικά χρόνια... καθάριζαν τα πάντα με τους Αλέν Προστ και Άιρτον Σένα. Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να ξεχάσουν ότι αυτή η εποχή δεν ξεκίνησε άμεσα. Η Honda είχε ήδη ξοδέψει πέντε χρόνια στην F1 εξελίσσοντας τους κινητήρες της σε αυτό που τελικά έγιναν.

Οι πρώτες ημέρες δεν περιελάμβαναν βόλτα στο πάρκο. Το ξέρω πολύ καλά, καθώς οδήγησα το πρώτο μονοθέσιο το 1983 και το σενάριο δε διέφερε πολύ με το σήμερα. Συνήθιζα να αστειεύομαι ότι είχα σταματήσει την προπόνηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας επειδή είχα κάνει όση έπρεπε στα αγωνιστική τριήμερα, με τους κινητήρες να ανατινάσσονται σε κάθε περίοδο και έπρεπε να τρέξω στα πιτς για να μπω στο εφεδρικό μονοθέσιο και να ολοκληρώσω την προσπάθεια.

Έκαναν το σωστό και μετά κυριάρχησαν πριν αποφασίσουν να αποχωρήσουν», ανέφερε ο Σουηδός πρώην πιλότος των Tyrell, Ferrari, McLaren. Κάτι που έρχεται να καθησυχάσει τους οπαδούς των Βρετανών ανά τον κόσμο και να δώσει το σύνθημα για ένα πολύ καλύτερο μέλλον.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!