H VW «έφαγε» την Toyota

Γιώργος Βαρίνος
H VW «έφαγε» την Toyota
Με βραχεία κεφαλή, ο γερμανικός όμιλος της VW προσπέρασε τον ιαπωνικό της Toyota στο στίβο των πωλήσεων παγκοσμίως, το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Σύμφωνα με στοιχεία από το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, ο όμιλος VW ξεπέρασε σε παγκόσμιες πωλήσεις αυτόν της Toyota κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, κατακτώντας την πρώτη θέση. Η αναφορά περιλαμβάνει όλα τα οχήματα (επιβατικά, επαγγελματικά, ελαφρά και βαρέα φορτηγά) όλων των μαρκών που ελέγχουν οι δύο όμιλοι. Συγκεκριμένα η VW διέθεσε 5.040.000 οχήματα ενώ η Toyota 5.020.000 παγκοσμίως, μειωμένα κατά 1,5% για την Toyota σε σχέση με το 2014 και κατά 0,5 % για την VW. Το γεγονός της ανάσχεσης των πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων στις αγορές της Ρωσίας και της Κίνας επηρέασε περισσότερο την Toyota, ενώ η αύξηση της ευρωπαϊκής αγοράς το 2015 ωφέλησε την VW, καθώς είναι με διαφορά ο νούμερο ένα κατασκευαστής στη γηραιά ήπειρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος που είχε θέσει το 2007 η VW να κατακτήσει την πρώτη θέση των πωλήσεων παγκοσμίως φαίνεται να επιτυγχάνεται, αν δεν συμβεί κάποια απότομη αλλαγή στην δυναμική των αγορών το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, ο «αγώνας» μεταξύ των δύο εταιρειών θα είναι αμφίρροπος. Η τρίτη -και μέχρι πριν μερικά χρόνια αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα σε πωλήσεις παγκοσμίως- η General Motors, κοιτάει όχι από πολύ μακριά αλλά από απόσταση ασφαλείας τους δύο πρώτους, με συνολικές πωλήσεις 4.860.000 οχημάτων στο πρώτο εξάμηνο του 2015

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!