Πιο πετυχημένη η McLaren στην Ουγγαρία

Νίκος Τσιώκος
Πιο πετυχημένη η McLaren στην Ουγγαρία
Πιο πετυχημένη ομάδα στην Ουγγαρία είναι η McLaren, η οποία έχει 11 νίκες έναντι 7 της Williams. Χωρίς νίκη ο Φέτελ, τις περισσότερες σερί εκκινήσεις κυνηγάει ο Χάμιλτον.

Στην Ουγγαρία συνεχίζεται η δράση της Formula1 το προσεχές Σαββατοκύριακο (24-26/7) και τα στατιστικά που έχουν προκύψει εκεί είναι πολλά, αφού το πρώτο Γκραν Πρι διεξήχθη το 1986. 16 διαφορετικοί πιλότοι έχουν κερδίσει εκεί με πιο πετυχημένο τον Μίκαελ Σουμάχερ, ενώ πιο πετυχημένη ομάδα είναι η McLaren με 11 νίκες έναντι 7 της Williams.

Από την πλευρά του, ο Σεμπάστιαν Φέτελ δεν έχει νίκη επί ουγγρικού εδάφους, ενώ ο Λιούις Χάμιλτον κυνηγάει το ρεκόρ των σερί εκκινήσεων από την πρώτη σειρά. Αυτή τη στιγμή είναι στις 17 μαζί με τον Ντέιμον Χιλ και πρώτος στη λίστα είναι ο Άιρτον Σένα με 24.

Αναλυτικά:

Για 30ή φορά θα διεξαχθεί το Γκραν Πρι της Ουγγαρίας στο Ουγγαρόρινγκ, που φιλοξένησε τον πρώτο αγώνα της Formula1 το 1986. Μόνο το Μόντε Κάρλο και η Μόντσα φιλοξένησαν GP του σπορ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Από τις πιο μικρές πίστες του γκριντ είναι του Ουγγαρόρινγκ. Πιο πάνω στη σχετική λίστα είναι το Μόντε Κάρλο, το Μόντρεαλ, το Σπίλμπεργκ και το Ιντερλάγκος, που είναι πιο μικρές.

16 διαφορετικοί πιλότοι έχουν κερδίσει το Γκραν Πρι Ουγγαρίας. Πιο πετυχημένος είναι ο Μίκαελ Σουμάχερ με τέσσερις νίκες, εφτά pole position και εφτά παρουσίες στο βάθρο.

Ο Λιούις Χάμιλτον έχει επίσης τέσσερις νίκες στη Βουδαπέστη και με μία ακόμα την Κυριακή θα περάσει τον Σουμάχερ. Με εξαίρεση την εγκατάλειψη το 2010, η χαμηλότερη θέση που τερμάτισε εκεί είναι η πέμπτη.

Χωρίς νίκη παραμένει στο Ουγγαρόρινγκ ο Σεμπάστιαν Φέτελ. Η εν λόγω πίστα παραμένει μία από τις τέσσερις, στις οποίες ο Γερμανός έχει αγωνιστεί περισσότερες από μία φορά και δεν έχει κερδίσει.

Έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία από την τελευταία φορά που ο νικητής στην Ουγγαρία πήγαινε για πρωτάθλημα. Ήταν ο Μίκαελ Σουμάχερ το 2004, ενώ μόνο 8 φορές στην ιστορία έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Αυτή είναι και η τελευταία νίκη της Ferrari επί ουγγρικού εδάφους. Η Scuderia μετράει 5 νίκες, 4 με τον Σουμάχερ και 1 με τον Νάιτζελ Μάνσελ το 1989.

Πιο πετυχημένη ομάδα στη Βουδαπέστη είναι η McLaren με 11 νίκες, ενώ ακολουθεί η Williams με 7.

Τέσσερις πιλότοι έχουν πανηγυρίσει την παρθενική τους νίκη στη Formula1 εκεί. Ο Ντέιμον Χιλ το 1993, ο Φερνάντο Αλόνσο το 2003, ο Τζένσον Μπάτον το 2006 και ο Χέικι Κοβαλάινεν το 2008.

Τρεις πιλότοι είχαν την παρθενική τους παρουσία στο βάθρο στη Formula1 στην Ουγγαρία. Ο Γιος Φερστάπεν το 1994, όταν ήρθε τρίτος, ο Πέντρο ντε λα Ρόσα με τη δεύτερη θέση το 2006 και ο Τίμο Γκλοκ το 2008, που ήταν επίσης δεύτερος. Ο πρώτος και ο τελευταίος έχουν άλλα τρία πόντιουμ στην καριέρα τους, ενώ ο ντε λα Ρόσα δεν ανέβηκε ποτέ ξανά.

0.288 δεύτερα είναι η νίκη με τη μικρότερη διαφορά στην ιστορία της Ουγγαρίας. Έγινε το 1990, όταν ο Τιερί Μπουτσέν νίκησε τον Άιρτον Σένα. Μία ημέρα νωρίτερα ο Μπουτσέν κατέκτησε την πρώτη και μοναδική pole position στην καριέρα του.

Το Ουγγαρόρινγκ φημίζεται για τις μάχες για την πρώτη θέση. Το 2011 η πρωτιά άλλαξε χέρια 10 φορές, το 2012 6, το 2013 και το 2014 από 9.

Το 2004 ήταν η χρονιά, στην οποία Ούγγρος οδηγός είχε το καλύτερο αποτέλεσμα σε αγώνα μέσα στο... σπίτι του. Ήταν ο Ζσολτ Μπαουμγκάρτνερ με την 15η θέση. Παραμένει ο μοναδικός Ούγγρος οδηγός που έχει δώσει το παρών στη Formula1.

Από τους 29 αγώνες στο Ουγγαρόρινγκ μόνο στους 13 έχουν κερδίσει τον αγώνα οι κάτοχοι της pole position. Την τελευταία δεκαετία αυτό έχει γίνει μόλις 3 φορές, όλες από τον Λιούις Χάμιλτον. Ήταν το 2007, το 2012 και το 2013. Λέτε να το κάνει και φέτος;

Ο Νάιτζελ Μάνσελ πανηγύρισε τη νίκη ενώ εκκίνησε 12ος το 1989. Ρεκόρ επί ουγγρικού εδάφους που παρέμεινε μέχρι το 2006, όταν ο Τζένσον Μπάτον είδε τα κόκκινα φώτα να σβήνουν από την 14η θέση και τερμάτισε πρώτος.

Αν ο Χάμιλτον εκκινήσει από την πρώτη σειρά στην Ουγγαρία, τότε θα περάσει μπροστά από τον Ντέιμον Χιλ (αμφότεροι αυτή τη στιγμή έχουν 17) και δεύτερος στη λίστα με τις συνεχόμενες εκκινήσεις όλων των εποχών. Πρώτος στη λίστα είναι ο Άιρτον Σένα με 24.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!