Χάμιλτον, ο 18ος Βρετανός νικητής στο Σίλβερστοουν

Νίκος Τσιώκος
Χάμιλτον, ο 18ος Βρετανός νικητής στο Σίλβερστοουν
Ο 18ος Βρετανός που κερδίζει στο... σπίτι του έγινε ο Λιούις Χάμιλτον την Κυριακή στο Σίλβερστοουν, ενώ κατέρριψε ρεκόρ που κρατούσε 48 χρόνια! Πρώτος βαθμός για τον Αλόνσο, έχασε ευκαιρία για το πρώτο διπλό πόντιουμ μετά από 23 χρόνια η Williams.

Μετά τις στρατηγικές στο Σίλβερστοουν σε στεγνό και βρεγμένο, ο Λιούις Χάμιλτον βρέθηκε να πανηγυρίζει τη νίκη στο... σπίτι του. Αυτή ήταν η τρίτη του Βρετανού στην πατρίδα του, ενώ έγινε ο 18ος πιλότος από τη χώρα του που κερδίζει εκεί σε 49 αγώνες που έχουν γίνει.

Επίσης, ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής κατέρριψε το ρεκόρ που διατηρούσε για 48 χρόνια ο Σερ Τζάκι Στιούαρτ, καθώς οδήγησε την κούρσα τουλάχιστον για έναν γύρο για 18ο συνεχόμενο αγώνα.

Από εκεί και πέρα, ο Φερνάντο Αλόνσο πήρε τον πρώτο του βαθμό στο πρωτάθλημα, ενώ η Williams έχασε τεράστια ευκαιρία να έχει αμφότερα τα μονοθέσιά της στο βάθρο για πρώτη φορά μετά το 1992!

Αναλυτικά τα στατιστικά του Σίλβερστοουν

Ο Λιούις Χάμιλτον έγινε ο 18ος Βρετανός που κερδίζει στο... σπίτι του στο Σίλβερστοουν σε 49 αγώνες που έχουν διεξαχθεί εκεί.

Αυτή ήταν η τρίτη του πιλότου της Mercedes επί βρετανικού εδάφους, η πέμπτη στη σεζόν και η 38η στην καριέρα του. Έτσι, έπιασε τους Τζιμ Κλαρκ και Νάιτζελ Μάνσελ, που είναι οι μοναδικοί άλλοι Βρετανοί με... χατ τρικ στο Σίλβερστοουν. Από πιλότους άλλων χωρών μόνο ο Αλέν Προστ έχει περισσότερες νίκες στο παλμαρέ του με πέντε.

Επίσης, ο Χάμιλτον έγινε όγδοος πιλότος που έκανε το... repeat στη Βρετανία και ο πρώτος μετά τον Ντέιβιντ Κούλθαρντ το 1999 και το 2000, ενώ κατέρριψε ένα ρεκόρ, το οποίο διατηρούσε για 45 χρόνια ο Σερ Τζάκι Στιούαρτ. Ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής τον ξεπέρασε, καθώς οδήγησε την κούρσα έστω για έναν γύρο για 18ο σερί αγώνα, με το σερί του να ξεκινάει από το περσινό Γκραν Πρι της Ουγγαρίας.

Ο Νίκο Ρόσμπεργκ τερμάτισε δεύτερος και χάρισε στη Mercedes τον έκτο τερματισμό 1-2 στη σεζόν, ενώ με τον Σεμπάστιαν Φέτελ στο βάθρο ήταν η έκτη φορά φέτος στους εννιά αγώνες που είδαμε το συγκεκριμένο τρίδυμο (Χάμιλτον, Ρόσμπεργκ, Φέτελ) στο πόντιουμ. Όσο για τον Γερμανό της Ferrari, τερμάτισε εντός των βαθμών για 20ό συνεχόμενο αγώνα και κυνηγάει το ρεκόρ του Κίμι Ραϊκόνεν, που έχει σταματήσει στους 27.

Η Williams έχασε την ευκαιρία να έχει και τα δύο μονοθέσιά της στο βάθρο στο Σίλβερστοουν για πρώτη φορά μετά το 1992. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά μετά το 2002 που ένα από τα δύο οδήγησε την κούρσα έστω για έναν γύρο επί βρετανικού εδάφους και πρώτη φορά μετά το 2004 που αμφότερα το έπραξαν αυτό γενικά σ' έναν αγώνα.

Για δεύτερο σερί αγώνα και τρίτο στη σεζόν η Force India είχε αμφότερους τους πιλότους της στους βαθμούς. Ο Νίκο Χούλκενμπεργκ είδε την καρό σημαία έβδομος και ο Σέρχιο Πέρεζ ένατος. Φαίνεται πως απέδωσε καρπούς η ανανεωμένη VJM08.

Δεύτερη διπλή εγκατάλειψη στη σεζόν για τη Lotus, ενώ η McLaren είχε τον δεύτερο τερματισμό της εντός των βαθμών για φέτος. Ο Φερνάντο Αλόνσο πήρε τον πρώτο του πόντο στο πρωτάθλημα και πρώτο με την ομάδα του Γουόκινγκ μετά το Γκραν Πρι της Βραζιλίας το 2007.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!