Στα πιτ στοπ και στη βροχή... μίλησε ο Χάμιλτον (gTV)

Νίκος Τσιώκος
Στα πιτ στοπ και στη βροχή... μίλησε ο Χάμιλτον (gTV)
Η Williams ήταν μπροστά μέχρι τον 20ό γύρο, μετά την εκπληκτική εκκίνηση, ο Λιούις Χάμιλτον πέρασε μπροστά στα πρώτα πιτ στοπ, έμεινε εκεί κι όταν έπιασε βροχή για να πανηγυρίσει την τρίτη νίκη στο... σπίτι του και πέμπτη στη σεζόν. Δεύτερος ο Ρόσμπεργκ, τρίτος ο Φέτελ.

Έπρεπε να περιμένουμε το Σίλβερστοουν για να δούμε έναν εκπληκτικό αγώνα στη φετινή σεζόν. Με δεδομένο ότι η... καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, από την εκκίνηση φάνηκε ότι το Γκραν Πρι της Μεγάλης Βρετανίας δε θα ολοκληρωθεί σε χαλαρό ρυθμό, όπως τα προηγούμενα. Στην εκκίνηση, λοιπόν, ο Φελίπε Μάσα εξέπληξε τους πάντες, καθώς έφυγε πολύ καλά, χώθηκε ανάμεσα στις δύο Mercedes και τις πέρασε αμφότερες για να οδηγήσει την κούρσα.

Καλή εκκίνηση έκανε και ο Βαλτέρι Μπότας, ο οποίος σε πρώτη φάση βρέθηκε μπροστά από τον Λιούις Χάμιλτον και εν συνεχεία πίσω από τον Βρετανό. Ωστόσο, το συμβάν μεταξύ Μαξ Φερστάπεν, Παστόρ Μαλντονάντο, Ρομάν Γκροζάν και Τζένσον Μπάτον στις τελευταίες θέσεις έφεραν στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας και την εγκατάλειψη των τριών τελευταίων, με τον Φερστάπεν να αποσύρεται λίγο αργότερα.

Αυτό έμεινε για λίγους γύρους και όταν μπήκε στα πιτς ο Χάμιλτον απείλησε τον Μάσα, όμως δεν τον πέρασε, ενώ έχασε και τη δεύτερη θέση από τον Μπότας. Μέχρι τον 20ό γύρο η Williams κρατούσε σταθερά πίσω της τη Mercedes, καθώς κάπου εκεί έγιναν τα πιτ στοπ. Ο Χάμιλτον ήταν ο μεγάλος κερδισμένος, αφού βρέθηκε από τρίτος να οδηγεί την κούρσα, με Μάσα και Μπότας να μένουν μπροστά μόνο από τον Ρόσμπεργκ.

Ωστόσο, επειδή είναι Σίλβερστοουν, 10-15 γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας ξεκίνησε η βροχή, που ολοένα και δυνάμωνε για να προσθέσει νερό στην πίστα. Κάτι που ανάγκασε τους πάντες να πάνε από τα σλικ (οι περισσότεροι ήταν με τη σκληρή γόμα) στα ενδιάμεσα ελαστικά. Η Williams άργησε να το πράξει αυτό και όχι μόνο οι Μάσα, Μπότας έχασαν τις θέσεις τους από τον Ρόσμπεργκ, αλλά δεν ανέβηκε ούτε κάποιος στο βάθρο.

Κερδισμένος από αυτή την υπόθεση βγήκε ο Σεμπάστιαν Φέτελ, ο οποίος δεν είχε εύκολο αγώνα, κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τον Κίμι Ραϊκόνεν και στο τέλος να ανέβει στο πόντιουμ. Όσο για το δίδυμο της Mercedes, έκανε το 1-2, με τον Χάμιλτον να πανηγυρίζει την τρίτη νίκη στο... σπίτι του και πέμπτη στη φετινή σεζόν και τον Ρόσμπεργκ να... σώζει την παρτίδα.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Μάσα, Μπότας τερμάτισαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν οι Ντανιίλ Κβιάτ, Νίκο Χούλκενμπεργκ. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ραϊκόνεν, ο Iceman μπορούσε να πλασαριστεί πιο ψηλά, αλλά είχε πρόβλημα με τα ενδιάμεσα ελαστικά και αναγκάστηκε να πάει σε τρίτο πιτ στοπ, γεγονός που τον άφησε όγδοο. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Σέρχιο Πέρεζ, Φερνάντο Αλόνσο, με τον Ισπανό να παίρνει τον πρώτο του βαθμό στη σεζόν.

Τέλος, πλην των Φερστάπεν, Γκροζάν, Μαλντονάντο, Μπάτον, εκτός αγώνα τέθηκαν και οι Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ, Ντάνιελ Ρικιάρντο, τη στιγμή που ο Φελίπε Νασρ δεν εκκίνησε καν. Ο Βραζιλιάνος ακινητοποίησε το μονοθέσιό του στην πίστα την ώρα που κατευθυνόταν από το πιτ λέιν στο γκριντ για την εκκίνηση, η C34 αποσύρθηκε στο γκαράζ της Sauber και ο ίδιος πήρε θέση στο πιτ γουόλ της ομάδας του.

Έπειτα, λοιπόν, από το πέρας εννιά αγώνων, ο Χάμιλτον προηγείται στη βαθμολογία με 194 βαθμούς έναντι 177 του Ρόσμπεργκ και 135 του Φέτελ. Στους κατασκευαστές η Mercedes ξέφυγε στους 371, με τη Ferrari να ακολουθεί με 211 και τη Williams να είναι τρίτη στους 151.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Χάμιλτον Mercedes Νικητής

Ρόσμπεργκ Mercedes +10.956

Φέτελ Ferrari +25.443

Μάσα Williams +36.839

Μπότας Williams +63.194

Κβιάτ Red Bull +63.955

Χούλκενμπεργκ Force India +78.744

Ραϊκόνεν Ferrari +1 γύρο

Πέρεζ Force India +1 γύρο

Αλόνσο McLaren +1 γύρο

Έρικσον Sauber +1 γύρο

Μέρχι Marussia +3 γύροι

Στίβενς Marussia +3 γύροι

Εγκατέλειψαν

Σάινθ Τζούνιορ Toro Rosso 31ο γύρο

Ρικιάρντο Red Bull 20ό γύρο

Φερστάπεν Toro Rosso 3ο γύρο

Γκροζάν Lotus 1ο γύρο

Μαλντονάντο Lotus 1ο γύρο

Μπάτον McLaren 1ο γύρο

Δεν εκκίνησαν

Νασρ Sauber

Βαθμολογία οδηγών

Χάμιλτον 194

Ρόσμπεργκ 177

Φέτελ 135

Μπότας 77

Ραϊκόνεν 76

Μάσα 74

Ρικιάρντο 36

Κβιάτ 27

Χούλκενμπεργκ 24

Γκροζάν 17

Νασρ 16

Πέρεζ 15

Μαλντονάντο 12

Φερστάπεν 10

Σάινθ Τζούνιορ 9

Έρικσον 5

Μπάτον 4

Αλόνσο 1

Βαθμολογία κατασκευαστών

Mercedes 371

Ferrari 211

Williams 151

Red Bull 63

Force India 39

Lotus 29

Sauber 21

Toro Rosso 19

McLaren 5

Marussia 0

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!