Η ιστορία της Βρετανίας και του Σίλβερστοουν στη Formula1

Νίκος Τσιώκος
Η ιστορία της Βρετανίας και του Σίλβερστοουν στη Formula1
Από την παρθενική σεζόν της Formula1 το 1950 η Μεγάλη Βρετανία φιλοξενεί τους αγώνες της κάθε χρόνο, όχι όμως και το Σίλβερστοουν, το οποίο ετοιμάζεται για το 49ο Γκραν Πρι στην ιστορία.

Στη Μεγάλη Βρετανία συνεχίζεται η δράση της Formula1 το προσεχές Σαββατοκύριακο, με το Σίλβερστοουν να ετοιμάζεται για το 49ο Γκραν Πρι στην ιστορία. Το Νησί έχει φιλοξενήσει από το 1950 κάθε χρόνο αγώνα της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όμως όχι και η εν λόγω πίστα, αφού κάποιες χρονιές το GP διεξήχθη στο Έιντρι και στο Μπραντς Χατς.

Τα στατιστικά, βέβαια, είναι πολλά, με τους Τζιμ Κλαρκ και Αλέν Προστ να είναι οι πιο πετυχημένοι οδηγοί εκεί με 5 νίκες ο καθένας και τη Ferrari να προηγείται με 16 συνολικά επί βρετανικού εδάδους και 13 στο Σίλβερστοουν στις ομάδες.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι 7 από τις 10 ομάδες του γκριντ έχουν τη βάση τους στη Μεγάλη Βρετανία. Τέλος, ο Λιούις Χάμιλτον κυνηγάει το ρεκόρ του Σερ Τζάκι Στιούαρτ, ο οποίος οδήγησε την κούρσα έστω σ' έναν γύρο σε 17 σερί αγώνες. Ένα ρεκόρ που κρατάει εδώ και 45 χρόνια!

Αναλυτικά:

Το 49ο Γκραν Πρι θα διεξαχθεί φέτος στο Σίλβερστοουν. Μόνο δύο πίστες έχουν φιλοξενήσει περισσότερα. Οι Μόντσα (64) και Μόντε Κάρλο (62). Αμφότερες, όπως και αυτή της Βρετανίας ήταν στο καλεντάρι το 1950. Μάλιστα, στο Σίλβερστοουν έγινε ο παρθενικός αγώνας στην ιστορία της Formula1.

Νικητής σε αυτόν ήταν ο Τζιουζέπε Φαρίνα με Alfa Romeo. Ο Αλμπέρτο Ασκάρι κέρδισε το 1952 και το 1953, με την Ιταλία να έχει 3 στις 4 νίκες οδηγών στους πρώτους 4 αγώνες της ιστορίας.

Η Βρετανία, από την άλλη, μετράει 17 στις 48 νίκες στον... εντός έδρας αγώνα. Βέβαια, έχουν άλλες 6 στο Έιντρι και στο Μπραντς Χατς. Επίσης, το 1963, το 1964 και το 1965 το βάθρο είχε μόνο Βρετανούς. Σε όλες τις περιπτώσεις ήταν οι Τζιμ Κλαρκ, Γκράχαμ Χιλ και Τζον Σέρτις. Το 1958 κέρδισε ο πρώτος Βρετανός στο Σίλβερστοουν και ήταν ο Πίτερ Κόλινς.

Τζιμ Κλαρκ και Αλέν Προστ είναι οι πιο πετυχημένοι οδηγοί στην πίστα του Σίλβερστοουν, καθώς είναι οι μοναδικοί που έχουν από 5 νίκες εκεί.

Από πλευράς ομάδων, η Ferrari μετράει 16 νίκες συνολικά στην ιστορία του Γκραν Πρι της Μεγάλης Βρετανίας. Οι 13 είναι στο Σίλβερστοουν, η 1 στο Έιντρι (1961) και οι 2 στο Μπραντς Χατς (1976, 1978). Επόνται οι McLaren, Williams με 14 και 10, αντίστοιχα.

Από το τωρινό γκριντ μόνο οι Φερνάντο Αλόνσο και Λιούις Χάμιλτον έχουν δύο νίκες στη Βρετανία, με τους Κίμι Ραϊκόνεν, Σεμπάστιαν Φέτελ και Νίκο Ρόσμπεργκ να μετρούν από μία. Συνολικά, ο Αλόνσο έχει ανέβει στο βάθρο στο Σίλβερστοουν 6 φορές, μία λιγότερη από τους Αλέν Προστ και Μίκαελ Σουμάχερ. Όσον αφορά τον Τζένσον Μπάτον, δεν έχει ούτε 1 παρουσία στο πόντιουμ, αν και έχει τις περισσότερες συμμετοχές σε αγώνες από κάθε άλλον πιλότο του γκριντ με 15.

Ο Αλόνσο μοιράζεται το ρεκόρ των περισσότερων pole position (3) στο Σίλβερστοουν με τους Τζιμ Κλαρκ, Νάιτζελ Μάνσελ και Ντέιμον Χιλ. Ωστόσο, μόνο στους 4 από τους 20 τελευταίους αγώνες έχει κερδίσει ο poleman.

Το ρεκόρ με τους περισσότερους ταχύτερους γύρους στο Γκραν Πρι της Βρετανίας κατέχει ο Μάνσελ με 7. Από το τωρινό γκριντ ο Ραϊκόνεν έχει τέσσερις.

Πέντε πιλότοι έχουν κερδίσει τον αγώνα με διαφορά ενός γύρου ή παραπάνω. Ο Ασκάρι το 1952, ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο το 1956, ο Τζάκι Στιούαρτ το 1969, ο Έμερσον Φιτιπάλντι το 1975 και ο Προστ το 1985. Η νίκη με τη μικρότερη διαφορά στην ιστορία του Γκραν Πρι της Βρετανίας είναι με 0.2 δεύτερα, με τον Σερ Στέρλινγκ Μος να τερματίζει μπροστά από τον Φάντζιο στο Έιντρι.

Αυτή ήταν και η πρώτη νίκη του Μος στην F1. Άλλοι έξι πιλότοι έχουν πανηγυρίσει την παρθενική νίκη της καριέρας τους στη Βρετανία. Ο Φαρίνα το 1951, ο Τόνι Μπρουκς το 1957, ο Τζο Σίφερτ το 1968, ο Πίτερ Ρέβσον το 1973 και ο Τζόνι Χέρμπερτ το 1995.

Ο μεγαλύτερος αγώνα στο Σίλβερστοουν διήρκεσε 2 ώρες, 59 λεπτά και 47 δεύτερα το 1956, όταν κέρδισε ο Φάντζιο. Ο μικρότερος διήρκεσε 1 ώρα, 18 λεπτά και 10.346 δεύτερα το 1985, όταν κέρδισε ο Προστ.

7 από τις 10 ομάδες της Formula1 έχουν τη βάση τους στη Βρετανία, όλες σε απόσταση εντός των 160 χιλιομέτρων από το Σίλβερστοουν. Πιο κοντινή η Force India στην ίδια περιοχή και πιο μακρινή η McLaren στο Γουόκινγκ.

Αν ο Λιούις Χάμιλτον οδηγήσει την κούρσα έστω για έναν γύρο στο Σίλβερστοουν, τότε θα πιάσει το ρεκόρ του Τζάκι Στιούαρτ, το οποίο υπάρχει για 45 χρόνια και είναι η οδήγηση της κούρσας για 17 συνεχόμενα Γκραν Πρι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!