Το... χατ τρικ του Ρόσμπεργκ και τα σερί που σταμάτησαν

Νίκος Τσιώκος
Το... χατ τρικ του Ρόσμπεργκ και τα σερί που σταμάτησαν
Ο Νίκο Ρόσμπεργκ έκανε... χατ τρικ στο Μονακό, ενώ σταμάτησαν τα σερί των Χάμιλτον, Αλόνσο σε συνεχόμενους τερματισμούς στην πρώτη δυάδα και στους βαθμούς, αντίστοιχα. Διαβάστε όλα τα στατιστικά του Μόντε Κάρλο.

Πολλά και ενδιαφέροντα στατιστικά... γράφτηκαν στο Γκραν Πρι του Μονακό, που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στους δρόμους του Μόντε Κάρλο. Εκεί ως γνωστόν, κέρδισε ο Νίκο Ρόσμπεργκ, μετά την απόφαση της Mercedes να αφήσει τον Λιούις Χάμιλτον τρίτο.

Κάτι που είχε οφέλη για τον Γερμανό, ο οποίος έκανε... χατ τρικ στο Πριγκιπάτο και όχι μόνο, και επιπτώσεις για τον Βρετανό, που είδε το σερί του στους τερματισμούς εντός της πρώτης δυάδας να σταματάει στους 13.

Βέβαια, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Ντάνιελ Ρικιάρντο έκανε ταχύτερο γύρο για δεύτερη φορά στην καριέρα του και για πρώτη στο Μονακό, τη στιγμή που η McLaren πήρε τους πρώτους βαθμούς στη σεζόν. Από την πλευρά του, ο Φερνάντο Αλόνσο έβαλε τέλος στο σερί τερματισμών στη βαθμολογούμενη δεκάδα, ενώ ο Παστόρ Μαλντονάντο έχει 4/6 εγκαταλείψεις στο Μόντε Κάρλο και 5/6 στη σεζόν.

Αναλυτικά τα στατιστικά του Μονακό

Με τη νίκη στο Μονακό, ο Νίκο Ρόσμπεργκ έκανε... χατ τρικ στους δρόμους του Μόντε Κάρλο, όπου κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που μόνο οι Γκράζαμ Χιλ, Αλέν Προστ και Άιρτον Σένα έχουν πετύχει. Επίσης, έφτασε τους Στέρλινγκ Μος και Τζάκι Στιούαρτ στις νίκες όλων των εποχών στο Πριγκιπάτο. Οι Άιρστον Σένα (6), Γκράχαμ Χιλ (5), Μίκαελ Σουμάχερ (5) και Αλέν Προστ (4) είναι οι μοναδικοί που μετρούν πάνω από 3 νίκες εκεί.

Ακόμη, οι 14 γύροι που οδήγησε την κούρσα τον οδήγησαν πάνω από τον Νίκι Λάουντα με 170 γύρους έναντι 164 του Αυστριακού, ενώ ήταν η τέταρτη σερί παρουσία του Γερμανού στο βάθρο στο Μονακό. Τερμάτισε δεύτερος το 2012 για να ακολουθήσει το σερί των 3 νικών. Οι Χάμιλτον, Σεμπάστιαν Φέτελ και Φερνάντο Αλόνσο έχουν επίσης 4 παρουσίες στο πόντιουμ στο Μόντε Κάρλο, αλλά μόνο ο τελευταίος έχει κερδίσει πάνω από μία φορά εκεί.

Σε ό,τι αφορά τον Χάμιλτον, η Mercedes δε του στέρησε μόνο τη νίκη, αλλά και να πετύχει τον 13ο συνεχόμενο τερματισμό στην πρώτη δυάδα. Μόνο ο Μίκαελ Σουμάχερ έχει περισσότερους και πιο συγκεκριμένα 15 από το 2002. Επιπλέον, ο Βρετανός έχει ο δεύτερος κάτοχος poleman που δεν κερδίζει τον αγώνα στο Μονακό την τελευταία δεκαετία.

Για μόλις δεύτερη φορά στην καριέρα του ο Ντάνιελ Ρικιάρντο ολοκλήρωσε τον αγώνα με ταχύτερο γύρο. Η πρώτη ήταν στο φινάλε του Άμπου Ντάμπι πέρυσι, όπου εκκίνησε 20ός και τερμάτισε τέταρτος. Επίσης, έγινε ο τέταρτος Αυστραλός που έκανε ταχύτερο γύρο στο Μονακό, με τους Τζακ Μπράμπχαμ, Άλαν Τζόουνς και Μαρκ Γουέμπερ να έχουν προηγηθεί.

Το 2009 ήταν η τελευταία φορά που η Red Bull δεν είχε ούτε έναν πιλότο της στο βάθρο του Μόντε Κάρλο, όπως έγινε και φέτος.

Ο αγώνας εκείνης της χρονιάς παραμένει ο τελευταίος που διεξήχθη χωρίς να μπει το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα.

Ο Τζένσον Μπάτον πήρε τους πρώτους βαθμούς της φετινής σεζόν για τη McLaren. Αντίθετα, ο Φερνάντο Αλόνσο εγακτέλειψε για πρώτη φορά στο Μόντε Κάρλο μετά το 2004 και έβαλε τέλος στο σερί 10 τερματισμών εντός των βαθμών εκεί.

Πρώτοι βαθμοί στο Πριγκιπάτο για τον Σέρχιο Πέρεζ, ο οποίος είδε την καρό σημαία έβδομος. Πέρυσι βγήκε εκτός στον πρώτο γύρο, το 2013 είχε επαφή με τη Ferrari του Κίμι Ραϊκόνεν, το 2012 είχε ατύχημα στις κατατακτήριες δοκιμές και μετά δέχτηκε ποινή διέλευσης από τα πιτς, ενώ το 2011 είχε σοβαρό ατύχημα στις κατατακτήριες και έμεινε εκτός αγώνα.

Η ένατη θέση του Φελίπε Νασρ ήταν ο πρώτος τερματισμός της Sauber εντός της βαθμολογούμενης δεκάδας μετά την πέμπτη θέση του Καμούι Κομπαγιάσι το 2011.

Αν και εκκίνησε από το πιτ λέιν, ο Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ τερμάτισε στους βαθμούς, παρά το γεγονός ότι το Μονακό είναι γνωστό για τη δυσκολία στις προσπεράσεις. Ωστόσο, το έχουν κάνει άλλοι τέσσερις πιλότοι την τελευταία δεκαετία. Ο Μίκαελ Σουμάχερ το 2006, ο Χέικι Κοβαλάινεν το 2008, ο Τίμο Γκλοκ το 2009 και ο Φερνάντο Αλόνσο το 2010.

Αν και δύο φορές νικητής στο Μονακό στο GP2, ο Παστόρ Μαλντονάντο δεν είναι το ίδιο πετυχημένος στη Formula1 στη συγκεκριμένη πίστα. Ο πιλότος από τη Βενεζουέλα, με την ένατη θέση, είχε το καλύτερο αποτέλεσμα σε κατατακτήριες δοκιμές μετά το Άμπου Ντάμπι το 2012.

Ωστόσο, στον αγώνα εγκατέλειψε και αυτή ήταν η τέταρτη φορά που δεν είδε την καρό σημαία σε έξι εκκινήσεις στο Μόντε Κάρλο. Τέλος, ο πιλότος της Lotus έχει μέχρι στιγμής αρνητικό ρεκόρ, καθώς στη φετινή σεζόν μετράει 5/6 εγκαταλείψει, αφού έχει καταφέρει να τερματίσει μόνο στον αγώνα του Μπαχρέιν.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!