Αλλάζουν τα πάντα στην αγορά αυτοκινήτου

Αλλάζουν τα πάντα στην αγορά αυτοκινήτου
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε την έναρξη διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς για την πλήρη αλλαγή της φορολογίας των αυτοκινήτων.

Αλλάζουν τα πάντα στη φορολόγηση των αυτοκινήτων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, ενώ προτείνεται και η κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης. Βάση για το διάλογο που ξεκινά με τους επίσημους φορείς του κλάδου αποτελεί η εκφρασμένη πολιτική απόφαση –όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του υπουργείου- για:

1. Κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι’ αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.

2. Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

3. Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».

4. Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.

5. Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.

6. Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).

Το άδικο κριτήριο του κυβισμού αντικαθίσταται από το κόστος του κάθε αυτοκινήτου ως βάση φορολόγησης και αυτό μάλλον η αγορά θα το δεχτεί χωρίς αντιλογία, ωστόσο η αντικατάσταση του μέτρου της απόσυρσης από επιδότηση των χαμηλού κόστους αυτοκινήτων ίσως οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ηλικίας του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων. ‘Ένα θετικό στοιχείο αποτελεί και η διάθεση διαβούλευσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τις επαγγελματικές ενώσεις του κλάδου των αυτοκινήτων, που σίγουρα θα έχουν πολλά να προτείνουν και να αλλάξουν.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!