Μεγάλο άγχος οι μετακινήσεις (video)

Γιώργος Βαρίνος
Μεγάλο άγχος οι μετακινήσεις (video)
Σύμφωνα με έρευνα της Ford, η διαδρομή για την εργασία, προκαλεί περισσότερο άγχος στους Ευρωπαίους από όσο η ίδια η εργασία.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Sustainable Brands Barcelona, που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, η Ford έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα έρευνα σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις θεωρούν τη διαδρομή για τη δουλειά μεγαλύτερη πηγή στρες από όσο η ίδια η δουλειά τους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5.500 εργαζομένων σε έξι πόλεις (Βαρκελώνη, Βερολίνο, Λονδίνο, Μαδρίτη, Παρίσι και Ρώμη) και δείχνει ότι ο ένας στους τρεις θεωρεί τις μετακινήσεις για τη δουλειά όλο και πιο αγχωτικές, ενώ ένας στους τέσσερις τις χαρακτηρίζει όλο και πιο απρόβλεπτες. Το 63% των εργαζομένων φτάνει αργοπορημένα τουλάχιστον μία φορά το μήνα εξ αιτίας καθυστερήσεων της κυκλοφορίας. Σχεδόν όλοι φεύγουν νωρίς για τη δουλειά, και το 15% προσθέτει τουλάχιστον 30 λεπτά στον προγραμματισμένο χρόνο της διαδρομής.

Οι νεότεροι εργαζόμενοι – ηλικίας 18-34 – και όσοι χρησιμοποιούν πολλαπλά μέσα μεταφοράς αγχώνονται περισσότερο, φεύγουν για τη δουλειά νωρίς και φτάνουν αργά. Στο Λονδίνο και τη Ρώμη, οι περισσότεροι θεωρούν την καθημερινή διαδρομή για τη δουλειά πιο αγχωτική από τη μετακόμιση σε νέο σπίτι και την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ολοένα αυξανόμενου φαινομένου, η Ford συνεργάζεται με πόλεις σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του Ford Smart Mobility. Αυτό είναι το σχέδιο της εταιρίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων μεταφορών που δημιουργούνται από την αύξηση του πληθυσμού και την αστικοποίηση, μέσω καινοτομιών σε τομείς όπως η συνδεσιμότητα, η μετακίνηση, τα αυτόνομα οχήματα και το car pooling. Ο Andreas Ostendorf, αντιπρόεδρος στους τομείς της βιωσιμότητας, του περιβάλλοντος και της ασφάλειας στην Ford Ευρώπης, δήλωσε για τα ευρήματα της έρευνας: «Πολλοί νιώθουν ήδη την κόπωση μιας ολόκληρης ημέρας πριν καν πατήσουν το πόδι τους στο γραφείο. Η κοινωνία αστικοποιείται όλο και περισσότερο με πόλεις που αυξάνονται σε μέγεθος και αριθμό, και χρειαζόμαστε μία υποδομή μεταφορών που θα μπορεί να συμβαδίζει με αυτή την επέκταση. Η προστασία της ελευθερίας μετακινήσεων απαιτεί πολύ περισσότερα από νέες διαδρομές τρένων και δρόμους, όλοι πρέπει να συνεργαστούμε πάνω σε ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων και βιώσιμων λύσεων». Στο video που ακολουθεί παρουσιάζονται με πολύ παραστατικό τρόπο τα πολύ σημαντικά ευρήματα της έρευνας της Ford, αλλά και οι λύσεις που διερευνά για τη λύση τους η αμερικανική εταιρεία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!