Τέλος ο Φέρντιναντ Πιχ

Γιώργος Βαρίνος
Τέλος ο Φέρντιναντ Πιχ
Σε μια ξαφνική κίνηση που δεν έχει προηγούμενο ο μεγαλομέτοχος του ομίλου VW, Φέρντιναντ Πιχ παραιτείται ξαφνικά από πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου.

Μετά από μια αχαρακτήριστη κόντρα στο εσωτερικό του εποπτικού συμβουλίου του ομίλου VW που μάλιστα πήρε δημόσιες διαστάσεις, ο Φέρντιναντ Πιχ -εγγονός του Φέρντιναντ Πόρσε- παραιτήθηκε ξαφνικά από Πρόεδρος όπως αναφέρει η Wall Street Journal. Μάλιστα η παραιτήση έχει άμεση ισχύ... που σημαίνει πως αφού ανταλλάχθηκαν μερικά όχι και τόσο κολακευτικά λόγια μέσα στο συμβούλιο, ο 77άχρονος Πιχ πήρε το καπελάκι του και είπε άντε γεια. Μαζί του αποχώρησαν η σύζυγός του, Ούρσουλα Πιχ, και ένα ακόμα μέλος του διοικητικού συμβουλίου που δεν αναφέρεται το όνομά του για την ώρα.
Είναι μια απρόσμενα τολμηρή κίνηση από τον άνθρωπο που ήταν προγραμματισμένο να διευθύνει το εποπτικό συμβούλιο του ομίλου VW για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια. Αυτό το μήνα, ο Πιχ τάραξε το εποπτικό συμβούλιο του ομίλου VW, όταν ανέφερε στο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel: «Είμαι απέναντι στον Βιντερκόρν. Δεν υπάρχει καμία επαφή.» Φυσικά αναφερόταν στον Μάρτιν Βιντερκόρν, τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου VW και για πολλά χρόνια «μαθητή» του Πιχ.
Είναι δεδομένο πως ο μέχρι σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος Μάρτιν Βιντερκόρν θα αναλάβει τον ρόλο του Πιχ, ως επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του ομίλου VW. Ο ομίλος VW συναγωνίζεται με την Toyota και τη General Motors για τον τίτλο της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο. Η γερμανική εταιρεία έχει προσπαθήσει πολύ για να καταφέρει την επιτυχία των οχημάτων σε χαμηλές τιμές, την επέκταση της στην αμερικανική αγορά, και την δημιουργία μεγάλων κερδών, ένα γεγονός βέβαια που έχει ικανοποιήσει τους μετόχους. Βέβαια, η ξαφνική αποχώρηση του Πιχ, ενδέχεται να επιρρεάσει την αξία των μετοχών το πρωϊ της Δευτέρας.
O όμιλος VW έκανε μια τολμηρή κίνηση που εξόργισε τον Πιχ αυτό το μήνα, Χαρακτηρίζοντας δημόσια τον Μάρτιν Βιντερκόρν, ως «τον καλύτερο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Volkswagen». Μετά από αυτό ήταν λογικό να εκραγεί ο Πιχ στο πρώτο ΔΣ και να παραιτηθεί. Ο Ομίλος VW, δήλωσε σήμερα, ότι πως ο αναπληρωτής πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου, Μπέρτολ Χούμπερ, θα αναλάβει προσωρινά την ηγεσία του διοικητικού συμβουλίου μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος
. Πάντως ο Πιχ και η οικογένειά του, παραμένουν ως οι μεγαλύτεροι ιδιώτες μετόχοι του ομίλου VW με μεγάλα ποσοστά.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!