Ηλεκτρική η ταχύτερη μοτοσικλέτα (video)

Γιώργος Βαρίνος
Ηλεκτρική η ταχύτερη μοτοσικλέτα (video)
Ονομάζεται Lightning LS-218, είναι αμερικανικής κατασκευής και είναι η ταχύτερη μοτοσικλέτα παραγωγής, με τελική 350 χλμ./ώρα.

Το τελευταίο «κάστρο» του κινητήρα εσωτερικής καύσης έπεσε όταν η σκληροπυρηνική Harley Davidson αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να παρουσιάσει ηλεκτρική μοτοσικλέτα, για την οποία έχετε ήδη διαβάσει αναλυτικά στο inmotion (http://www.gazzetta.gr/in-motion/article/724138/i-ilektriki-harley-davidson-stin-eyropi). Πριν από αυτή όμως, ανεξάρτητοι κατασκευαστές, όπως η Lightning, έχουν παρουσιάσει προτάσεις ηλεκτρικών μοτοσικλετών που κάνουν τις συμβατικές superbike να κοκκινίζουν από ντροπή.

Ακριβώς όπως η Lightning LS-218, η οποία διαθέτει ηλεκτρικό κινητήρα ισχύος 200 ίππων και την απίστευτη ροπή των 228Nm, διαθέσιμη από την… πρώτη στροφή λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική μοτοσικλέτα δεν χρειάζεται σχέσεις μετάδοσης για να κινήσει τα 224 κιλά του βάρους της, όντας αυτόματη. Αυτό, φυσικά, δεν την εμπόδισε να φτάσει την τελική ταχύτητα των 350 χλμ./ώρα στην επιφάνεια της αποξηραμένης λίμνης Salt Lake στις ΗΠΑ, απ’ όπου και το video. Με τέτοιες επιδόσεις η LS-218 δεν θα μπορούσε παρά να έχει και κορυφαία περιφερειακά. Έτσι, οι αναρτήσεις της Ohlins και τα φρένα της Brembo αναλαμβάνουν το έργο της επαφής με το οδόστρωμα και της πέδησης, που με αυτές τις επιδόσεις κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.

Με τις εξωφρενικές επιδόσεις που έχει, θα περίμενε κανείς ότι η LS-218 χρειάζεται ένα φορτηγό μπαταρίες για να έχει μια αξιοπρεπή αυτονομία. Κι όμως, έχει μέγιστη αυτονομία 160 χιλιόμετρα με το βασικό σετ μπαταριών, ενώ με το προαιρετικό σετ των 20 KV/h η αυτονομία ξεπερνά τα 250 χιλιόμετρα. Για μια πλήρη φόρτιση απαιτούνται μόλις δύο ώρες, ενώ με τον προαιρετικό ταχυφορτιστή μόλις 30 λεπτά. Αν μετά από όλα αυτά τη θέλετε απελπισμένα, σημειώστε ότι το κόστος της βασικής έκδοσης ανέρχεται περίπου στα 40.000$, πολύ λογικό αν αναλογιστεί κανείς τη σπανιότητα και τις επιδόσεις της. Μάλιστα μπορείτε να κάνετε μια κράτηση από το επίσημο site της εταιρείας, http://lightningmotorcycle.com/reserve-now/. Το μέλλον είναι ήδη εδώ και εκτός από τις εικόνες, το αποδεικνύουν και τα video.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!