Φέτελ, ο 38ος νικητής της Ferrari

Νίκος Τσιώκος
Φέτελ, ο 38ος νικητής της Ferrari
Ο Σεμπάστιαν Φέτελ έγινε ο 38ος πιλότος που κέρδισε για τη Ferrari, ενώ η Scuderia έγινε η δεύτερη ιταλική ομάδα με την οποία πανηγυρίζει νίκη.

Τις 40 νίκες στην καριέρα του στη Formula1 έφτασε ο Σεμπάστιαν Φέτελ με αυτή που πανηγύρισε στη Μαλαισία και απέχει πλέον μία από τον τρίτο Άιρτον Σένα στη λίστα με τους νικητές όλων των εποχών. Ο Γερμανός έγινε παράλληλα ο 38ος πιλότος που κερδίζει για λογαριασμό της Ferrari, η οποία έγινε η δεύτερη ιταλική ομάδα με την οποία είδε πρώτος την καρό σημαία.

Προηγήθηκε η Toro Rosso το 2008, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Επίσης, αυτή ήταν η υπ' αριθμόν 222 νίκη της Scuderia στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και η πρώτη μετά από 34 αγώνες, καθώς και η πρώτη με τούρμπο κινητήρα μετά το 1988 (Γκέραρντ Μπέργκερ, Ιταλία), ενώ στη Σεπάνγκ για πρώτη φορά μετά το περσινό Γκραν Πρι του Βελγίου (Ντάνιελ Ρικιάρντο, Red Bull) είδαμε ομάδα που δεν έχει κινητήρα Mercedes να φτάνει στη νίκη.

Ακόμη, αυτή ήταν η τέταρτη νίκη του Φέτελ στη Σεπάνγκ, η πρώτη μετά τη Βραζιλία το 2013, ενώ είναι ο τρίτος Γερμανός που ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του πόντιουμ για λογαριασμό της ομάδας του Μαρανέλο, μετά τους Βόλφγκανγκ βον Τριπς και Μίκαελ Σουμάχερ.

Από εκεί και πέρα, για πρώτη φορά μετά την Αυστραλία το 2009 η Toro Rosso είχε και τα δύο μονοθέσιά της μπροστά από αυτά της Red Bull, με τον Μαξ Φερστάπεν να γίνεται ο νεότερος σε ηλικία πιλότος που τερματίζει εντός των βαθμών στην ιστορία της F1 σε ηλικία 17 ετών, 5 μηνών και 27 ημερών καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Ντανιίλ Κβιάτ από πέρυσι στην πρεμιέρα της Αυστραλίας.

Τις εντυπώσεις έχει κλέψει και ο έτερος ρούκι της STR, Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ, ο οποίος έγινε ο πέμπτος πιλότος τα τελευταία δέκα χρόνια που τερματίζει στους βαθμούς στους δύο πρώτους αγώνες της καριέρας του.

Τέλος, υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά που αφορούν τις εγκαταλείψεις. Αυτή ήταν η πρώτη διπλή εγκατάλειψη της McLaren μετά τις ΗΠΑ το 2006, τη στιγμή που ο Παστόρ Μαλντονάντο δεν έχει καταφέρει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά να τερματίσει στους δύο πρώτους αγώνες της σεζόν δημιουργώντας μια αρνητική παράδοση.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!