Αυτοκίνητο που πετάει, το 2018 (vid+pics)

Γιώργος Βαρίνος
Αυτοκίνητο που πετάει, το 2018 (vid+pics)
Θα μπορούσε να είναι πρωταπριλιάτικο… Όμως είναι το αυτοκίνητο που πετάει, ονομάζεται Aeromobil και θα είναι διαθέσιμο προς πώληση το 2018.

Ο Štefan Klein είναι Σλοβάκος, με σπουδές μηχανολογίας και εφαρμοσμένων τεχνών. Το όραμά του ήταν να δημιουργήσει ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο και το παλεύει με αξιοσημείωτο πάθος και αφοσίωση από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μόλις 25 χρόνια αργότερα, το όνειρό του φαίνεται ότι γίνεται πραγματικότητα καθώς, σύμφωνα με το επίσημο site της εταιρείας Aeromobil, το τρίτο κατά σειρά πρωτότυπο του ιπτάμενου αυτοκινήτου βρίσκεται ήδη στη διαδικασία της πιστοποίησης και τελικών δοκιμών.

Το κόστος του Aeromobil δεν έχει ακόμα διαρρεύσει, αλλά πιθανότατα θα είναι το άθροισμα ενός διθέσιου supercar και ενός υπέρ-ελαφρού αεροσκάφους. Δηλαδή κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ακριβό μεν, αλλά το σπάσιμο των ορίων στην κίνηση αυτού του οχήματος είναι προφανώς ανεκτίμητο. Μάλιστα όπως φαίνεται και στο video του πιο πρόσφατου πρωτότυπου Aeromobil 3.0, η ενίσχυση των αναρτήσεων και βελτιώσεις στην άτρακτο επιτρέπουν πολύ μικρή απόσταση απογείωσης και δυνατότητα προσγείωσης ακόμα και εκτός ασφαλτοστρωμένου διαδρόμου.

Την κίνηση και την πρόωση στο Aeromobil εξασφαλίζει ένας τετρακύλινδρος επίπεδος κινητήρας της Rotax, ο οποίος αποδίδει 100 ίππους. Το αμάξωμα, ή το cockpit αν προτιμάτε, είναι κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 2 επιβάτες. Οι επιδόσεις του… «αεροχήματος» είναι ικανοποιητικές τόσο στον αέρα, όσο και στο δρόμο, καθώς εκεί ψηλά μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη των 200 χλμ./ώρα, ενώ στη γη 160 χλμ./ώρα. Το μήκος του επίσης είναι απόλυτα λογικό, 6 μέτρα, όπως και η αυτονομία του, 700 χιλιόμετρα εν πτήσει και 875 στο δρόμο. Σπεύσατε για παραγγελίες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!