Ένας αιώνας Γκραν Πρι Αυστραλίας στο Moto GP

Νίκος Τσιώκος
Ένας αιώνας Γκραν Πρι Αυστραλίας στο Moto GP
Το Γκραν Πρι της Αυστραλίας για το Moto GP θα συμπληρώσει φέτος 100 χρόνια από την πρώτη φορά που διεξήχθη.

100 χρόνια από τη διεξαγωγή του για πρώτη φορά θα συμπληρώσει φέτος το Γκραν Πρι της Αυστραλίας στο πλαίσιο του Moto GP. Αυτό έγινε το μακρινό 1914 (5 Οκτωβρίου) στην πίστα Γιετχόλμ, ενώ σειρά πήραν οι πίστες Γκούλμπερν και Βέιλ πριν ξεκινήσει να διεξάγεται στο Μπάθερστ, με εξαίρεση μόνο μια χρονιά (το 1987 που έγινε στο Γουίντον).

Το 1989 μπήκε για πρώτη φορά στο καλεντάρι το Φίλιπ Άιλαντ, με το Ίστερν Κρικ να αναλαμβάνει από το 1991 μέχρι το 1996. Το 1997 επέστρεψε το Φίλιπ Άιλαντ, που παραμένει μέχρι και σήμερα το σιρκουί που φιλοξενεί τους κορυφαίους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσικλέτας.

Έτσι, στο... αίωνιο Γκραν Πρι, το οποίο θα διεξαχθεί το τριήμερο 17-19 Οκτωβρίου, θα υπάρχουν αρκετές εκδηλώσεις, καθώς και ο γύρος επίδειξης από τον πρώτο Αυστραλό παγκόσμιο πρωταθλητή, Γουέιν Γκάρντνερ.

«Ήταν αγώνας δρόμου με την πιο αγνή αίσθηση, ένα τεράστιο πνεύμα περιπέτειας και πείνα για να πιέσεις τα όρια. Το Γκραν Πρι το 1914 ήταν απίστευτο και ο αγώνας ήταν πάνω από 140 μίλια. Σήμερα, μόνο στους αγώνες αντοχής τρέχουν σε τόσο μεγάλους αγώνες. Είναι απλά εκπληκτικό», δήλωσε ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής των 500cc, Μικ Ντούχαν.

«Αρμόζει να γιορτάσουμε την 100ετία του Γκραν Πρι Αυστραλίας στο σπίτι των αγώνων μοτοσικλέτας στην Αυστραλία, το Φίλιπ Άιλαντ. Είναι μια πλούσια ιστορία σ' αυτή τη χώρα και έχει παράγει πολλούς παγκόσμιους πρωταθλητές», είπε από την πλευρά του, ο υποστηρικτής του αγώνα, Άντριου Γουέστακοτ.

«Είναι ορόσημο για τους αγώνες μοτοσικλέτας στην Αυστραλία και είναι φανταστικό που θα γιορτάσουμε τη στιγμή στο Γκραν Πρι του 2014. Οι πρωτοπόροι άνοιξαν σίγουρα τον δρόμο για να γίνουν οι αγώνες μοτοσικλέτας στην Αυστραλία ένα αναπόσταστο μέρος το παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού», ανέφερε, τέλος, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας των «καγκουρό», Ντέιλ Γκίλσον.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!