Πρόγραμμα πρόληψης ατυχημάτων HARKEN

Πρόγραμμα πρόληψης ατυχημάτων HARKEN
Ένα νέα σύστημα που αναγνωρίζει την κούραση και μας ξυπνάει εξελίσσουν σε ένα ινστιτούτο στην Ισπανία, με στόχο την μείωση των ατυχημάτων.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι στις αιτίες ατυχημάτων με αυτοκίνητο, πολύ ψηλά στη λίστα βρίσκεται η κούραση. Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πολλά ατυχήματα αν υπήρχε η δυνατότητα να προλάβουμε τη στιγμή που ένας οδηγός «παραδίνεται» στην κούραση του.

Με αυτό το δεδομένο, το ινστιτούτο Biomecanica στη Βαλένθια της Ισπανίας εργάζεται πάνω σε μια συσκευή η οποία αναγνωρίζει την κούραση μέσω αισθητήρων που έχει τοποθετημένους στο κάθισμα και τη ζώνη ασφαλείας, μετρώντας τους καρδιακούς σφυγμούς και την λειτουργία της αναπνοής μας.

Το πρόγραμμα HARKEN (Heart and respiration in-car embedded nonintrusive sensors), όπως το ονομάζουν οι ερευνητές του ινστιτούτο, είναι απλό στη θεωρία, αλλά αποτελεσματικό στην πράξη, αφού μπορεί να αναγνωρίσει, μέσω των σφυγμών οι οποίοι μειώνονται, πότε ο οδηγός είναι σχεδόν έτοιμος να κοιμηθεί.

Έτσι, ενεργοποιείται ο «συναγερμός» που θα τον αφυπνίσει και θα προλάβει το ατύχημα. Ακόμα το σύστημα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά όπως φαίνεται απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!