Φόρτιση χωρίς καλώδια από την BMW

Φόρτιση χωρίς καλώδια από την BMW
Πυρετωδώς εργάζεται η BMW πάνω στην εξέλιξη των συστημάτων επαγωγικής φόρτισης, που αφορά αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in hybrid μοντέλα.

Εστιάζοντας στο πλεονέκτημα της επαγωγικής φόρτισης που είναι η ασύρματη σύνδεση βάση και οχήματος και την ευκολία που παρέχει, η BMW σε συνεργασία με την Daimler εξελίσσουν μια νέα τεχνολογία που θα αφορά εκτός από αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και plug-in hybrid.

Το σύστημα αυτό λειτουργεί με δυο πηνία, ένα πρωτεύον στο χώρο φόρτισης και ένα δευτερεύον στο πάτωμα του αυτοκινήτου. Η σύνδεση είναι ασύρματη, με την ηλεκτρική ενέργεια να μεταδίδεται μέσω ενός εναλλασσόμενου μαγνητικού πεδίου που παράγεται μεταξύ των πηνίων, με ρυθμό φόρτισης 3.6 kW. Έτσι, η φόρτιση του BMW i8 διαρκεί λιγότερο από δυο ώρες, ενώ στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος, αυξάνοντας το ρυθμό φόρτισης στα 7 kW.

Έτσι, με αυτούς τους ρυθμούς, το αμιγώς ηλεκτρικό i3 θα φορτίζεται πλήρως κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, χρησιμοποιώντας το επαγωγικό σύστημα. Η σύνδεση γίνεται άμεσα, χωρίς καλώδια, μόλις ο οδηγός παρκάρει το ηλεκτρικό ή plug-in hybrid μοντέλο στην θέση φόρτισης, απλώς πιέζοντας ένα μπουτόν.

Η φόρτιση γίνεται με ασφάλεια, αφού η περιρρέουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία διατηρείται στο απόλυτο ελάχιστο. Η απόσταση μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερεύοντος πηνίου παρακολουθείται συνεχώς, ώστε να μπορεί η φόρτιση να διακόπτεται άμεσα εάν ανιχνευτούν ξένα σώματα.

Η εγκατάσταση επαγωγικής φόρτισης μπορεί να χρησιμοποιείται ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Ούτε καν η βροχή ή το χιόνι δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην παρεχόμενη ισχύ επειδή όλα τα αγώγιμα εξαρτήματα του συστήματος προστατεύονται, που σημαίνει ότι το πρωτεύον πηνίο μπορεί να είναι εγκατεστημένο ακόμα και σε εξωτερικό χώρο.

Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια είναι και η σύνδεση του σταθμού με τα smartphone που θα επιτρέπει στον χρήστη την ενεργοποίηση και παρακολούθηση της διαδικασίας φόρτισης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!