Η ΕΛΠΑ ξαναχτυπά με αντιρρήσεις για το pouvoir sportif

Γιώργος Βαρίνος
Η ΕΛΠΑ ξαναχτυπά με αντιρρήσεις για το pouvoir sportif
Πριν από λίγες ημέρες έγινε στη Βουλή μια σημαντική τροποποίηση στο άρθρο 49 του ΚΟΚ και έδινε το δικαίωμα διεξαγωγής αγώνων μηχανοκίνητων σπορ στην Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος.

Μια τροποποίηση που έδινε το δικαίωμα διεξαγωγής των Ελληνικών αγώνων στους ίδιους τους αγωνιζόμενους, μέσω του θεσμικού τους οργάνου, της αναγνωρισμένης από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού έγινε πριν από λίγες ημέρες (Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΟΜΑΕ). Η ΕΛΠΑ που έχασε το pouvoir sportif (το δικαίωμα διεξαγωγής) για τους Ελληνικούς Αγώνες, με αυτήν την τροποποίηση, δεν χάρηκε καθόλου γι αυτή την εξέλιξη, -αν και ο κόσμος του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού τη δέχθηκε με ανακούφιση- και προχώρησε στη δημοσίευση ενός Δελτίου τύπου που αναφέρει τα εξής...

«Με τη ψηφισθείσα τροπολογία του άρθρου 49 του Κ.Ο.Κ, διεγράφη η αναγκαιότητα της Σύμφωνης γνώμης του εκπροσώπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου όσον αφορά την αδειοδότηση των εθνικών αγώνων αυτοκινήτου, οχημάτων καρτ, κ.α. Η ΕΛΠΑ, ως ο μόνος εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (Δ.Ο.Α) στην Ελλάδα (από το 1929) έχει την υποχρέωση βάσει και του καταστατικού της να έχει μία Εθνική Επιτροπή Αγώνων (ΕΘ.Ε.Α.) Το Εθνικό Πρωτάθλημα για να είναι αναγνωρισμένο από την Δ.Ο.Α. πρέπει να διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΘ.Ε.Α, η οποία είναι και η μόνη επιτροπή αγώνων που αναγνωρίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου. Η ΕΛΠΑ μετά την αναγνώριση της Ο.Μ.Α.Ε. από το Ελληνικό Κράτος δεν διεξάγει εθνικούς αγώνες. Εμπλέκεται όμως στην αδειοδότηση τους με την σύμφωνη γνώμη της που επιζητούσε μέχρι σήμερα το άρθρο 49.

Με την πλήρη απεμπλοκή της ΕΛΠΑ από τους Εθνικούς αγώνες αυτοκινήτου τίθεται θέμα νομιμότητας των πρωταθλημάτων και των πρωταθλητών σε διεθνές επίπεδο. Η πρόταση της ΕΛΠΑ για την τροπολογία του άρθρου 49 του Κ.Ο.Κ. περιελάμβανε τη σύμφωνη γνώμη αυτής και της Ο.Μ.Α.Ε. Δεν διαφοροποιούσε όμως τους Εθνικούς από τους Διεθνείς αγώνες γιατί γνώριζε τις παρενέργειες αυτής της πρότασης, για την οποία δεν μπορούμε να αντιληφθούμε και τη σκοπιμότητα της, καθότι αμφισβητεί και τις αρμοδιότητες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου».

Το σήριαλ σίγουρα θα έχει συνέχεια, που τους μόνους που θα βλάψει θα είναι οι Ελληνικοί αγώνες. Καθώς για να γίνουν αγώνες χρειάζονται χορηγοί, δημοσιότητα, τηλεοπτική κάλυψη. Οι Αγώνες αυτοκινήτου είναι show business και δυστυχώς κανείς ακόμα δεν το έχει καταλάβει... καθώς αυτού του τύπου, έστω «καθώς πρέπει» δικονομίστικα ξεκατινιάσματα δεν κάνουν καλό στο χώρο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!