Νέα συστήματα ασφάλειας στο Volvo XC90

Νέα συστήματα ασφάλειας στο Volvo XC90
Η Volvo ξεδιπλώνει το κουβάρι της παρουσίασης του νέου, επερχόμενου XC90, δίνοντας στη δημοσιότητα αυτή τη φορά τα νέα συστήματα ασφάλειας με τα οποία θα εφοδιάζεται.

Η επίσημη παρουσίαση του νέου Volvo XC90 μπροστά σε κοινό έχει οριστεί για τον Οκτώβριο, στην έκθεση του Παρισιού, ενώ λίγο νωρίτερα στο τέλος Αυγούστου θα δώσουν στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομερείς πληροφορίες. Ωστόσο, οι Σουηδοί μας τροφοδοτούν συνέχεια με στοιχεία σχετικά με το νέο τους πολυτελές SUV.

Μετά λοιπόν από το εσωτερικό, που ήδη σας έχουμε παρουσιάσει, σειρά έχουν τα νέα συστήματα ασφάλειας με τα οποία θα εφοδιάζεται το XC90. Παγκόσμια πρεμιέρα λοιπόν πραγματοποιούν δυο εντελώς νέα συστήματα, για προστασία σε περίπτωση εκτροπής από το δρόμο και δυνατότητα αυτόματου φρεναρίσματος σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα.

Το πρώτο σύστημα αφορά την εκτροπή ενός αυτοκινήτου από το δρόμο, έναν συνηθισμένο τύπο ατυχήματος με διαφορετικές αιτίες, όπως η διάσπαση της προσοχής του οδηγού, η κόπωση ή οι κακές καιρικές συνθήκες.

Για την περίπτωση αυτή η Volvo εξέλιξε το σύστημα Safe Positioning, το οποίο σε περίπτωση εκτροπής του αυτοκινήτου από το δρόμο, το Νέο Volvo XC90 αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και σφίγγει τις ζώνες ασφαλείας εμπρός, συγκρατώντας τους επιβαίνοντες στη θέση τους.

Οι ζώνες παραμένουν σταθερά σφιγμένες όσο το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται, ενώ μια λειτουργία απορρόφησης της ενέργειας από το κάθισμα μειώνει κατά 2/3 τις δυνάμεις που αναπτύσσονται όταν το αυτοκίνητο προσγειώνεται ανώμαλα στο έδαφος.

Επίσης διαθέτει τεχνολογίες που βοηθούν τον οδηγό να αποφύγει τα ατυχήματα, όπως το Lane Keeping Aid, το οποίο φροντίζει ασκώντας αντίρροπη δύναμη στο τιμόνι να επαναφέρει το αυτοκίνητο στη λωρίδα του αν διαπιστώσει ακούσια έξοδο από αυτή.

Η άλλη παγκόσμια πρεμιέρα συστήματος ασφάλειας αφορά την αποφυγή σύγκρουσης σε διασταύρωση. Οι αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου, ανιχνεύουν το αντιθέτως ερχόμενο αυτοκίνητο και επενεργούν αυτόματα στα φρένα, ακινητοποιώντας το αυτοκίνητο, προλαμβάνοντας το ατύχημα, ή μειώνοντας τις συνέπειες του.

Επιπλέον, στον βασικό εξοπλισμό υπάρχουν ακόμα τα συστήματα που ανιχνεύουν τη σύγκρουση από πίσω, WHIPS (Whiplash Protection System) το οποίο μεταξύ άλλων φροντίζει για την προστασία των επιβαινόντων με το πιο πρόσφατο σύστημα προστασίας αυχένα και πλάτης.

Το σύστημα Roll Stability Control (RSC) χρησιμοποιεί προηγμένους αισθητήρες για να υπολογίσει τον κίνδυνο ανατροπής και περιορίζεται τη ροπή του κινητήρα, φρενάροντας παράλληλα τους τροχούς που χρειάζεται, ώστε να αντισταθμιστεί η τάση ανατροπής.

Το City Safety όπως εξηγεί η Λόττα Γιάκομπσον «είναι ένα από τα πιο προηγμένα στάνταρ συστήματα αποτροπής σύγκρουσης που μπορεί να βρει κανείς σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Καλύπτει πλέον οχήματα, ποδηλάτες και πεζούς εμπρός από το αυτοκίνητο, ημέρα και νύχτα. Τώρα πλέον μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο το διάστημα του 24ώρου και από το σούρουπο έως την αυγή, με τη βοήθειας μιας εξυπνότερης και ταχύτερης κάμερας υψηλής ευαισθησίας, σε συνδυασμό με προηγμένο έλεγχο της έκθεσης.»

Το σύστημα Blind Spot Information System (BLIS) ειδοποιεί τον οδηγό για οχήματα που κινούνται στα τυφλά σημεία των εξωτερικών καθρεφτών. Ειδοποιεί επίσης τον οδηγό για οχήματα που πλησιάζουν γρήγορα από πίσω.

Επίσης, εκτός των συστημάτων ασφάλειας, η Volvo έχει ενισχύσει και το αμάξωμα του νέου XC90, χρησιμοποιώντας πέντε φορές περισσότερο βοριούχο χάλυβα για την κατασκευή του, από ότι είχε το μοντέλο της προηγούμενης γενιάς.

Το μεγάλο όραμα της Volvo είναι μέχρι το 2020 να κατασκευάζει αυτοκίνητα που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, αλλά και την ακεραιότητα των επιβαινόντων στα αυτοκίνητά της.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!