Ρέι, το ρομπότ παρκαδόρος

Πέτρος Πιτσίνης
Παγκόσμια πρεμιέρα για το ρομπότ Ρέι, που παρκάρει οχήματα στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ και τα παραδίδει στους κατόχους τους, μόλις επιστρέψουν.

Τέλος στα προβλήματα με το παρκάρισμα στο γκαράζ του αεροδρομίου του Ντίσελντορφ υπόσχεται να δώσει ο Ρέι, το ρομπότ παρκαδόρος.

Πώς λειτουργεί το σύστημα: Ο οδηγός παρκάρει στην υποδοχή του γκαράζ, τραβά το εισιτήριο από το αυτόματο και συνεχίζει με τα πόδια προς το κοντινό terminal, αφού ενημερώσει μέσω του Smartphone για την ημέρα και την ώρα επιστροφής του. Από εκεί και μετά αναλαμβάνει υπηρεσία ο Ρέι, που μεταφέρει το αυτοκίνητο σαν κλαρκ και το παρκάρει σε μία συγκεκριμένη θέση ανάλογα με τις διαστάσεις του οχήματος και το χρονικό σημείο επιστροφής του κατόχου του. Οι οδηγοί κερδίζουν πολύ χρόνο, αφού το ρομποτικό τμήμα του γκαράζ απέχει ελάχιστα από τα κεντρικά κτίρια του αεροδρομίου. Επίσης ο Ρέι βολεύει έως 40% περισσότερα αυτοκίνητα στον ίδιο χώρο στάθμευσης συγκριτικά με τους κανονικούς οδηγούς, καθώς μετακινείται κάθετα και οριζόντια και «κουμπώνει» τα οχήματα στους ελεύθερους χώρους ανάλογα με τις διαστάσεις τους. Η κατασκευάστρια εταιρεία Serva Transport Systems αναφέρει μάλιστα, ότι ο ρομποτικός παρκαδόρος θα βολεύει έως και 60% περισσότερα οχήματα από τους οδηγούς, εφόσον έχει κατασκευαστεί το γκαράζ εξαρχής σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νέου συστήματος, που δεν απαιτεί στροφές και ράμπες.

Μέχρι σήμερα λειτουργούν τα ρομποτικά γκαράζ σαν πολυώροφα ράφια, όπου ανεβαίνουν τα αυτοκίνητα με αναβατόρια και μεταφέρονται πάνω σε ειδικές πλατφόρμες στις ελεύθερες θέσεις. Η νέα τεχνική επιτρέπει ωστόσο τη μετατροπή κλασικών γκαράζ σε ρομποτικά, που είναι πρακτικότερα, ασφαλέστερα, οικολογικότερα και αποδοτικότερα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!