Επεισοδιακός αγώνας, νικητής ο Ρικιάρντο

Νίκος Τσιώκος
Επεισοδιακός αγώνας, νικητής ο Ρικιάρντο
Σε έναν επεισοδιακό αγώνα στο Μόντρεαλ ο Ντάνιελ Ρικιάρντο αποδείχτηκε πραγματικός... ταύρος και πανηγύρισε την πρώτη νίκη της καριέρας του. Δεύτερος χωρίς φρένα ο Ρόσμπεργκ, τρίτος ο Φέτελ, εγκατέλειψε ο Χάμιλτον.

Τον καλύτερο αγώνα ίσως των τελευταίων πέντε-έξι ετών είδαμε στον Καναδά. Ο αγώνας στο Μόντρεαλ περιελάμβανε ατυχήματα, προβλήματα για κάποιους πιλότους, αρκετές εγκαταλείψεις, προσπεράσεις και επιτέλους μετά από αρκετό καιρό μάχη για την πρώτη θέση. Μάλιστα, το αυτοκίνητο ασφαλείας μπήκε στην πίστα από τον πρώτο κιόλας γύρο.

Ο Τσίλτον γλίστρησε στην πρώτη στροφή, χτύπησε τον Μπιανσί, ο οποίος κατέληξε στον τοίχο, με τις δύο Marussia να εγκαταλείπουν από νωρίς, ενώ τα λάδια που υπήρχαν στην πίστα ανάγκασαν το αυτοκίνητο ασφαλείας να μείνει μέχρι και τον όγδοο γύρο. Από εκεί και πέρα, ακολούθησαν οι στρατηγικές των ομάδων και μέσα σε όλα αυτά ξεχώρισε ο Ντάνιελ Ρικιάρντο.

Ο Αυστραλός εκμεταλλεύτηκε τη στρατηγική της Red Bull, βγήκε μπροστά από τον ομόσταυλό του Σεμπάστιαν Φέτελ, και στους τελευταίους γύρους αποδείχτηκε πραγματικός... ταύρος. Αρχικά, πέρασε τον Σέρχιο Πέρεζ, που ήταν δεύτερος και στη συνέχεια κυνήγησε και πέρασε τον Νίκο Ρόσμπεργκ, που είχε πρόβλημα με τα φρένα, για να πανηγυρίσει την παρθενική νίκη της καριέρας στη Formula1.

Όσο για τον πιλότο της Mercedes, κατάφερε να φτάσει στον τερματισμό, παρά το πρόβλημα στα φρένα και τερμάτισε δεύτερος, ενώ τα «ασημί βέλη» είδαν την κυριαρχία τους να σπάει στο σιρκουί «Ζιλ Βιλνέβ». Αντίθετα, ο Λιούις Χάμιλτον εγκατέλειψε, αφού μετά το... θέμα με τα φρένα είδε να βγαίνει καπνός από το πίσω μέρος του μονοθεσίου του. Τρίτος ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Φέτελ, που μόνο ευχαριστημένος μπορεί να είναι από αυτό το αποτέλεσμα.

Ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής βρέθηκε μπροστά από τον Χάμιλτον στην εκκίνηση, έμεινε μετά πίσω του και πίσω από τον Ρικιάρντο, όπως προαναφέραμε, αλλά στο φινάλε πέρασε κι αυτός τον Πέρεζ για να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Μεξικανό, ήταν έτοιμος να πάρει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τη Force India.

Ωστόσο, ο αγώνας του χάλασε στον τελευταίο γύρο, όταν ο εκπληκτικός Φελίπε Μάσα έκανε λάθος στην προσπάθειά του να τον περάσει. Ο Βραζιλιάνος τον χτύπησε από πίσω, οι δυο τους εγκατέλειψαν, ενώ ο πιλότος της Williams κατέληξε με δύναμη στα προστατευτικά λάστιχα δίχως όμως να πάθει το παραμικρό. Γι' αυτό και ο αγώνας ολοκληρώθηκε υπό το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας.

Το εν λόγω συμβάν εκμεταλλεύτηκε ο Τζένσον Μπάτον, ο οποίος πέρασε επίσης τον Νίκο Χούλκενμπεργκ για να δει τέταρτος την καρό σημαία, με τον Γερμανό να χάνει θέσεις και να μένει πέμπτος. Ακολούθησαν οι Φερνάντο Αλόνσο, Βαλτέρι Μπότας, Ζαν Ερίκ Βερν, Κέβιν Μάγκνουσεν, με τον Κίμι Ραϊκόνεν να συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα.

Τέλος, πλην των Μπιανσί, Τσίλτον, Μάσα, Πέρεζ, Χάμιλτον, αντιμετώπισαν προβλήματα και εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους και οι Εστεμπάν Γκουτιέρεζ, Ρομάν Γκροζάν, Ντανιίλ Κβιάτ, Καμούι Κομπαγιάσι, Παστόρ Μαλντονάντο, Μάρκους Έρικσον.

Έτσι, στη βαθμολογία ο Ρόσμπεργκ διεύρυνε τη διαφορά του από τον ομόσταυλό του, καθώς πήγε στους 140 βαθμούς, με τον Χάμιλτον να μένει στους 118 και τον Ρικιάρντο να περνάει τρίτος με 79. Στους κατασκευαστές η Mercedes έφτασε τους 258, με τη Red Bull να γίνεται η δεύτερη ομάδα που ξεπερνάει τους 100 βαθμούς (139), ενώ τρίτη είναι η Ferrari με 87.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Ρικιάρντο Red Bull Νικητής

Ρόσμπεργκ Mercedes +4.2

Φέτελ Red Bull +5.2

Μπάτον McLaren +11.7

Χούλκενμπεργκ Force India +12.8

Αλόνσο Ferrari +14.8

Μπότας Williams +23.5

Βερν Toro Rosso +28.0

Μάγκνουσεν McLaren +29.2

Ραϊκόνεν Ferrari +53.6

Σούτιλ Sauber +1 γύρο

Εγκατέλειψαν

Πέρεζ Force India 70ό γύρο

Μάσα Williams 70ό γύρο

Γκουτιέρεζ Sauber 64ο γύρο

Γκροζάν Lotus 59ο γύρο

Κβιάτ Toro Rosso 57ο γύρο

Χάμιλτον Mercedes 56ο γύρο

Κομπαγιάσι Caterham 23ο γύρο

Μαλντονάντο Lotus 21ο γύρο

Έρικσον Caterham 7ο γύρο

Τσίλτον Marussia 1ο γύρο

Μπιανσί Marussia 1ο γύρο

Βαθμολογία οδηγών

Ρόσμπεργκ 140

Χάμιλτον 118

Ρικιάρντο 79

Αλόνσο 69

Φέτελ 60

Χούλκενμπεργκ 57

Μπάτον 43

Μπότας 40

Μάγκνουσεν 23

Πέρεζ 20

Μάσα 18

Ραϊκόνεν 18

Γκροζάν 8

Βερν 8

Κβιάτ 4

Μπιανσί 2

Βαθμολογία κατασκευαστών

Mercedes 240

Red Bull 99

Ferrari 78

Force India 67

McLaren 52

Williams 52

Lotus 8

Toro Rosso 8

Marussia 2

Sauber 0

Caterham 0

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!