Το πρώτο κινέζικο SUV με ευρωπαϊκές προδιαγραφές (pics & vid)

Πέτρος Πιτσίνης
Το πρώτο κινέζικο SUV με ευρωπαϊκές προδιαγραφές (pics & vid)
Δυναμικό... μπάσιμο θα κάνουν οι Κινέζοι στην αγορά της Γηραιάς Ηπείρου, λανσάροντας ένα εντυπωσιακό SUV με σύγχρονο ντιζάιν και δύο εκδόσεις με ηλεκτροκινητήρα!

Chery Exeed TX λέγεται το πρώτο ευρωπαϊκών προδιαγραφών κινέζικο SUV και μοιάζει με μια πραγματικά σοβαρή προσπάθεια. Το μεσαίων διαστάσεων μοντέλο έκανε ντεμπούτο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης και έχει όμορφη σχεδίαση αμαξώματος, που τραβάει το μάτι και δείχνει εναρμονισμένο με τα γούστα των αγορών στη Γηραιά Ήπειρο. Το εσωτερικό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, με την τεράστια οθόνη αφής (10,1 ιντσών) τοποθετημένη σαν τάμπλετ στην κεντρική κονσόλα.

Το σύστημα πολυμέσων ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από πλευράς συνδεσιμότητας και μάλιστα παρέχεται σύστημα πλοήγησης με πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους, live! Ο εντυπωσιακός εξοπλισμός δεν σταματά όμως εδώ. Η Chery έχει βάλει «στο μάτι» τα πέντε αστέρια αξιολόγησης από τον Euro NCAP, για αυτό και προσφέρει διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας.

Ένα από αυτά είναι και εκείνο της κλήσης επείγουσας βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης! Πάντως, μη βιαστείτε να πείτε ότι κάτω από το καπό θα βρίσκονται μοτέρ παλαιάς τεχνολογίας χωρίς ενδιαφέρον για την Ευρώπη. Σε πρώτη φάση, θα διατίθεται αποκλειστικά ως ηλεκτροκίνητο και επαναφορτιζόμενο υβριδικό (Plug-In Hybrid)! Στην τελευταία περίπτωση, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης των 1.5 λίτρων, μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα αποδίδουν 265 ίππους και προσφέρουν εντυπωσιακές επιδόσεις.

Σημειώστε περίπου 6 δευτερόλεπτα για τα 0-100 χλμ./ώρα και τελική ταχύτητα άνω των 200 χλμ./ώρα! Η κατανάλωση ωστόσο περιορίζεται στα μόλις 1,8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου τύπου διπλού συμπλέκτη, των επτά σχέσεων. Το εν λόγω σασμάν προέρχεται από τη γνωστή Getrag και περνά την ισχύ σε ένα σύστημα τετρακίνησης από τη Borg Warner, δείχνοντας ότι η Chery έχει επιλέξει προσεκτικά τους προμηθευτές της και δεν άφησε τίποτα στην τύχη του.

Τέλος, το Exeed TX θα μπορεί να λειτουργεί και ως αμιγώς ηλεκτρικό με αυτονομία 70 χιλιομέτρων περίπου και δυνατότητα μέγιστης ταχύτητας 120 χλμ./ώρα. Η φόρτιση των μπαταριών του, για την επίτευξη αυτής της αυτονομίας, θα απαιτεί μόλις 4 ώρες σε οικιακό δίκτυο, ενώ με φορτιστή υψηλής τάσης ο χρόνος αυτός θα μειώνεται στη μισή ώρα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι για τα επόμενα δύο χρόνια, δεν θα δούμε την Chery στην Ευρώπη. Όμως, με το Exeed TX έδειξε ότι αυτός είναι ο στόχος της, ότι πήρε τα κατάλληλα μέτρα και ότι αυτό κάποια στιγμή θα γίνει, οπότε σίγουρα θα προβληματίσει τους κατασκευαστές που ήδη δραστηριοποιούνται στην ήπειρό μας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!