«Δηλητηριάζουν» την ατμόσφαιρα τα παλαιά ταξί

Πέτρος Πιτσίνης
«Δηλητηριάζουν» την ατμόσφαιρα τα παλαιά ταξί
Όχι στην παράταση ζωής των παλαιών ταξί λέει ο Σύνδεσμος των Ελλήνων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, επειδή τα συγκεκριμένα οχήματα ρυπαίνουν έως 16 φορές περισσότερο σε σχέση με ντιζελοκίνητα οχήματα νέας γενιάς.

Την ώρα που το ανώτατο όριο ηλικίας ενός ταξί είναι στα 15 χρόνια, πολλοί επαγγελματίες ζητούν παράταση 7 ετών από την κυβέρνηση. Σήμερα, η μέση ηλικία των ταξί βρίσκεται στα 11,1 έτη και ένα συντριπτικό ποσοστό αυτών έχουν ηλικία άνω των δέκα ετών!

Αυτό σημαίνει ότι ανήκουν στην κατηγορία Euro 3 ή ακόμη και Euro 2, οπότε εκπέμπουν έως και 16 φορές περισσότερους ρύπους συγκριτικά με τα σύγχρονα Euro 6! Αυτή η παράταση των επτά ετών θα προκαλέσει μόνο επιπτώσεις, αφού τα «κουρασμένα» οχήματα θα προσφέρουν χαμηλά επίπεδα άνεσης και ασφαλείας ενώ παράλληλα θα μολύνουν πολύ περισσότερο το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον.

Ο Σύνδεσμος των Ελλήνων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) τονίζει ότι τα καρδιακά νοσήματα, τα αναπνευστικά προβλήματα καθώς και οι πρόωροι θάνατοι είναι επιπτώσεις που πλέον άμεσα συνδέονται με τους ρύπους που εκπέμπονται από οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας, βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Είναι υποχρέωση της πολιτείας να προστατέψει τους πολίτες, εφαρμόζοντας νομοθεσία απαγόρευσης κυκλοφορίας των υπέργηρων μοντέλων, ειδικά των πετρελαιοκίνητων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!