Oι οδηγοί απορρίπτουν τα αυτόνομα οχήματα

Πέτρος Πιτσίνης
Oι οδηγοί απορρίπτουν τα αυτόνομα οχήματα
Σύμφωνα με έρευνα στο εξωτερικό, η πλειοψηφία των οδηγών βλέπει αρνητικά τα ρομποτικά αυτοκίνητα, μάλιστα ο ένας στους τρεις αποκλείει το ενδεχόμενο, να μπει σε ένα τέτοιο.

Σχεδόν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, ότι σε μερικές δεκαετίες θα κυριαρχούν στους δρόμους μας τα αυτόνομα οχήματα. Ωστόσο οι σημερινοί οδηγοί παραμένουν κουμπωμένοι απέναντι στη συγκεκριμένη τεχνολογία, όπως δείχνει έρευνα που πραγματοποίησε στη Γερμανία η γνωστή εταιρεία συμβούλων Ernst and Young (EY).

Σύμφωνα με αυτήν, το 30% των ερωτηθέντων δεν μπορεί να φανταστεί σε καμία περίπτωση τον εαυτό του μέσα σε ένα αυτόνομο μοντέλο. Άλλο ένα 21% θεωρεί κάτι τέτοιο απίθανο, 5% αμφιβάλει αν θα έκανε ποτέ ένα ανάλογο βήμα. Μόνον το ένα τέταρτο (26%) των ερωτηθέντων δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, να εμπιστευθεί ένα ρομποτικό αυτοκίνητο, ενώ το 18% θα το σκεφτόταν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που φοβίζει προφανώς τους οδηγούς και τους κάνει επιφυλακτικούς, είναι η πλήρης απώλεια ελέγχου πάνω στο αυτοκίνητό τους. Γιαυτό και εμφανίζονται πιο δεκτικοί απέναντι στα αυτόνομα οχήματα, εφόσον θα τους δινόταν η δυνατότητα παρέμβασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα χρησιμοποιούσε αυτοκίνητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας ο ένας στους τρεις και μόνον το 13% θα παρέμενε αρνητικό απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Γενικότερα, τη θετικότερη εικόνα για τα ρομποτικά μοντέλα την έχουν οι ηλικιακά νεότεροι και οι άνδρες οδηγοί.

Η επιφυλακτικότητα των οδηγών οφείλεται βεβαίως και σε άλλες αιτίες, όπως για παράδειγμα στην ευρέως διαδεδομένη άποψη, ότι τα αυτόνομα οχήματα δεν είναι ακόμη ασφαλή. Επίσης οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρεί, ότι υπάρχουν νομικά κενά και ότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη σημαντικά θέματα, όπως της υπαιτιότητας σε περίπτωση ατυχήματος. Παρόλα αυτά, ένας στους τρεις δηλώνει πεπεισμένος ότι θα επικρατήσουν στο μέλλον τα αυτόνομα οχήματα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!