Σκέψες για αυτόνομα safety cars στην F1

Πέτρος Πιτσίνης
Σκέψες για αυτόνομα safety cars στην F1
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), εξετάζει το ενδεχόμενο η τεχνολογία αυτόνομης κίνησης να παρουσιαστεί στους αγώνες μέσω των αυτοκινήτων ασφαλείας.

Οι αγώνες αυτοκινήτου αποτελούν την βιτρίνα της τεχνολογικής καινοτομίας των κατασκευαστών και, σε πολλές περιπτώσεις, συνδέονται άμεσα με τις εξελίξεις στα αυτοκίνητα παραγωγής.

Μια από αυτές που αποτελούν το μέλλον της αυτοκίνησης είναι και η τεχνολογία αυτόνομης κίνησης των οχημάτων. Παρότι πριν το 2030 είναι πολύ δύσκολο να καθιερωθεί στις καθημερινές μετακινήσεις, στους αγώνες ίσως μπορεί να δείξει τις δυνατότητές της πολύ νωρίτερα.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Motorsport.com, ο επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της F1, Μάρσιν Μπουντκόβσκι, προτείνει ένα αυτοκίνητο ασφαλείας χωρίς οδηγό στην F1, ως μέσο παρουσίασης της νέας τεχνολογίας στο ευρύ κοινό. Με αυτό τον τρόπο δεν θα διγεί η ίδια η ταυτότητα του αγωνίσματος ενώ, ταυτόχρονα, οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τα επιτεύγματά τους σε αυτό τον τομέα.

"Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα, αλλά δεν είναι το μόνο: έχουμε συζητήσει (στη FIA) για ένα μη επανδρωμένο αυτοκίνητο ασφαλείας. Θα προωθούσε μια τεχνολογία για την οποία υπάρχει σκεπτικισμός σε αγωνιστικό επίπεδο, ενώ, ταυτόχρονα θα μπορούσε να αποδείξει ότι λειτουργεί".

Σύμφωνα με τον Μπουντκόβσκι, σκέψεις όπως οι αγώνες Roborace θα μπορούσαν να αποδειχτούν πολύ καλές ως συμπληρωματικές, όχι όμως ως εναλλακτικές των γνωστών μορφών μηχανοκίνητων αθλημάτων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε "οι μηχανικοί θα εκτιμούσαν πολύ μια μορφή αγώνων χωρίς οδηγούς, οι θεατές όμως, καθόλου". Συμφωνούμε απόλυτα μαζί του.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!