Οι Κινέζοι θέλουν τη Fiat και σε κομμάτια

Πέτρος Πιτσίνης
Οι Κινέζοι θέλουν τη Fiat και σε κομμάτια
Σύμφωνα με το Reuters, η κινεζική μάρκα Great Wall εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για αγορά της Jeep από το χαρτοφυλάκιο της FCA.

Εδώ και εβδομάδες φημολογούνται έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ της Fiat Chrysler Automobiles και Κινέζων κατασκευαστών αυτοκινήτων, για την εξαγορά μέρους των μετοχών της μεγάλης ιταλοαμερικανικής εταιρείας.

Αυτή τη στιγμή η FCA έχει στην κατοχή της της ιταλικές Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Abarth και τις αμερικανικές Chrysler, Jeep, Dodge και RAM.

H Great Wall είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής SUV στην Κίνα, γι' αυτό και το ενδιαφέρον της στρέφεται στην πιο διάσημη μάρκα τετρακίνητων αυτοκινήτων στον κόσμο.

Καμία επιβεβαίωση η διάψευση από την πλευρά της FCA δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο για την Great Wall η ανακοίνωση και μόνο μιας τέτοιας πρόθεσης, αρκεί για να ανεβάσει τις μετοχές της. Η Jeep θα αποτελέσει για τους κινέζους το ιδανικό διαβατήριο για την εμπορική τους απόβαση επί της ευρωπαϊκής και αμερικανικής αγοράς, ακριβώς όπως για την Geely η μικρή Volvo ήταν το πρόκριμα της παγκόσμιας παρουσίας της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της FCA Σέρτζιο Μαρκιόνε έχει προσπαθήσει πολύ τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες με άλλους μεγάλους κατασκευαστές όπως οι GM και Daimler, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Οπότε, οι κινεζικές εταιρείες, όντας πλέον ώριμες τεχνολογικά και με τεράστια ρευστότητα, αποτελούν την προφανή λύση στις προθέσεις τους αυτές.

Το ερώτημα είναι: Θα αντιμετωπιστεί ο όμιλος FCA ως τούρτα, από την οποία κάθε κινεζικός όμιλος θα πάρει τα κομμάτια που ορέγεται ή θα αντιμετωπιστεί συνολικά; Μάλλον δεν θα περιμένουμε πολύ για να πάρουμε απάντηση στο ερώτημά μας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!