Tα καλύτερα «ανάποδα τιμόνια» στη Formula 1 (vid)

Πέτρος Πιτσίνης
Tα καλύτερα «ανάποδα τιμόνια» στη Formula 1 (vid)
Διορθώσεις που κόβουν την ανάσα, χιλιοστά πριν ο τροχός χτυπήσει τη μπαριέρα. Στην F1 το «σώσιμο» με ανάποδο τιμόνι δεν είναι συχνό, αλλά παραμένει απίστευτα συναρπαστικό.

Τα μονοθέσια της F1, αντίθετα με τα αγωνιστικά του WRC και του Rally Cross, έχουν απόλυτες αντιδράσεις στο όριο και σπάνια επανέρχονται όταν χάνουν την τεράστια πρόσφυση των ελαστικών τους. Καθώς τα χιλιόμετρα είναι εντυπωσιακά πολλά σε κάθε στροφή, το παραμικρό «ξεκόλλημα» συνήθως φέρνει την καταστροφή.

Ακόμα όμως και αυτά τα αυτοκίνητα, που έχουν κατασκευαστεί για να οδηγούνται με απόλυτες γραμμές σε κάθε στροφή και όχι με το πλάι, οι μάγοι της οδήγησης καταφέρνουν να τα κρατούν στο δρόμο ακόμα και όταν κάθε πιθανότητα για κάτι τέτοιο έχει χαθεί.

Το σώσιμο του Vettel στο φετινό Μόντε και το απίστευτο ανάποδο του Φερστάπεν στη βροχερή Βραζιλία το 2016 όπου έδωσε ρεσιτάλ οδήγησης, αποτελούν τα πιο σύγχρονα παραδείγματα ότι το «ανάποδο τιμόνι» καλά κρατεί. Δεν μιλάμε φυσικά για σόου πλατείας, καθώς εδώ οι μικρομετρικές κινήσεις και οι αντιδράσεις σε χιλιοστά του δευτερολέπτου είναι αυτές, που διαχωρίζουν την ήρα από το στάρι.

Μαζί με τους σύγχρονους «θεούς», δείτε και τα εκπληκτικά «ανάποδα» των Ferrari στα χέρια των Μίκαελ Σουμάχερ και Φερνάντο Αλόνσο ή το απίστευτο σώσιμο της McLaren – Mercedes από τον Κίμι Ραϊκόνεν στην στροφή Pouchon του Σπα, κατά τη διάρκεια του βελγικού GP το 2002. Που αποδεικνύουν ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, η υψηλή τέχνη της οδήγησης παραμένει μια και μόνη.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!