29 χρόνια χωρίς τον Εντσο Φεράρι

Πέτρος Πιτσίνης
29 χρόνια χωρίς τον Εντσο Φεράρι
Ο ιδρυτής της Ferrari αποδήμησε εις Κύριον ακριβώς πριν 29 χρόνια και η μάρκα με σήμα το όρθιο αλογάκι τον τίμησε με μία «σιωπηρή» ανάρτηση, σύμφωνα με την επιθυμία του ‘’Commendatore’’.

«Πώς θέλω να με θυμούνται; Θα προτιμούσα σιωπηρά». Με αυτό το σχόλιο του Εντσο Φεράρι, που αναρτήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τίμησε η Ferrari τη μνήμη του ιδρυτή της. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση «Ο Εντσο Φεράρι μας άφησε στις 14 Αυγούστου, 1988. Σήμερα τον θυμόμαστε με τον τρόπο, που ήθελε: σιωπηρά».

Ο μεγάλος Ιταλός από τη Μόντενα πέθανε το 1988 σε ηλικία 90 ετών και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Κατόπιν δικής του επιθυμίας, ανακοινώθηκε δύο ημέρες αργότερα δημόσια ο θάνατός του, επειδή είχε αργήσει δύο ημέρες να δηλωθεί και η γέννησή του το 1898 στις αρμόδιες ιταλικές Αρχές εξαιτίας μίας χιονοθύελλας.

Λίγες ημέρες πριν τον θάνατό του, πρόλαβε ο Εντσο Φεράρι την επίσημη παρουσίαση της θρυλικής F40, ενός από τα εμβληματικότερα μοντέλα στην ιστορία της εταιρείας του. Μερικές εβδομάδες μετά τον θάνατό του, πέτυχε η Ferrari το μοναδικό της ‘’ένα – δύο’’ της χρονιάς με τους Γκέρχαρντ Μπέργκερ και Μικέλε Αλμπορέτο, καθώς τη σεζόν 1988 κυριάρχησε η McLaren. Η τελευταία νίκη της Scuderia, που βίωσε εν ζωή ο ΄΄Commendatore΄΄ ήταν το Γκραν Πρι Αυστραλίας το 1987, πάλι με τον Μπέργκερ και τον Αλμπορέτο στις δύο πρώτες θέσεις. Ωστόσο, ήταν ήδη καταβεβλημένος και πήγαινε πλέον μόνον σε κοντινά Γκραν Πρι στη Μόντσα ή στην Ίμολα.

Ο Εντσο Φεράρι υπήρξε και ο ίδιος οδηγός αγώνων, ενώ ίδρυσε το 1947 τη Ferrari, τη μοναδική μάρκα που συμμετέχει ανελλιπώς από το 1950 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 και θεωρείται συνώνυμο των καθαρόαιμων σπορ μοντέλων υψηλών επιδόσεων και αισθητικής. Η Scuderia αποτελεί την πιο επιτυχημένη ομάδα της Formula 1, όμως έχει νικήσει από το 1960 έως το 1965 έξι φορές στη σειρά και στις 24 Ωρες του Λε Μαν.

Το γνωστότερο παρατσούκλι του Εντσο Φεράρι ήταν ‘’il Commendatore’’, ωστόσο τον ονόμαζαν επίσης ΄΄Δράκο’’ και ‘’ο σπουδαίος γέρος’’. Το 1994 μπήκε ο Εντσο Φεράρι στο Hall of Fame των μηχανοκίνητων αθλημάτων, ενώ αυτή την εποχή γυρίζεται σε ταινία η πολυκύμαντη ζωή του με πρωταγωνιστή τον διάσημο ηθοποιό Χιού Τζάκμαν.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!